Takie racuszki zapakowane w pojemniku na ciasto przetrwają w bagażniku samochodu każdą, nawet najdłuższą podróż. Są chętnie zjadane przez dzieci i nie tylko, w czasie pikniku i podróży na wakacje.
Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn: pokruszone drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Pozostałą mąkę wsypać do sporej miski, dodać szczyptę soli, cukier, gotowy rozczyn, jajka, letnie mleko i olej. Dokładnie zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż gęsta śmietana.
3.Jeśli będzie taka potrzeba to dodać nieco więcej mąki lub mleka. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Będzie to trwało około 60-90 minut.
4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodać obrane i pokrojone w plasterki jabłka, delikatnie wymieszać.
5.Ciasto nabierać łyżką i kłaść na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na małym ogniu, aby racuchy miały czas się upiec w środku. Podawać posypane cukrem pudrem.
6.*Z tej porcji ciasta wyszło mi około 30 racuszków.
Do czasu przygotowania należy doliczyć czas oczekiwania na wyrośnięcie.
Pięć minut, to orientacyjny czas smażenia jednej partii placuszków.
Komentarze