Racuchy drożdżowe z jabłkami

4 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Racuchy drożdżowe z jabłkami to tylko kilka, łatwo dostępnych składników. Placki są pyszne, smakują cudownie również po przestygnięciu. Te racuszki to idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej
    3 średnie jajka
    7 g drożdży instant
    pełna szklanka ciepłego mleka
    3 łyżki drobnego cukru
    2 średnie jabłka
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Placki z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek) umieść w misce. Ciasto wyrabiać kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Będzie gęste i klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i miejsce na całą godzinę.
    Przed samym smażeniem obrać jabłka, zatrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wymieszać.
    Na patelni rozgrzać troszkę oleju, ciasto nakładać łyżką i smażyć z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru.
    Placuszki rosną grube. Podać z cukrem pudrem lub ulubionym dodatkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka Jajka Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować