Racuchy drożdżowe z jabłkami to tylko kilka, łatwo dostępnych składników. Placki są pyszne, smakują cudownie również po przestygnięciu. Te racuszki to idealny pomysł na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej
3 średnie jajka
7 g drożdży instant
pełna szklanka ciepłego mleka
3 łyżki drobnego cukru
2 średnie jabłka
Olej do smażenia
Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki (z wyjątkiem jabłek) umieść w misce. Ciasto wyrabiać kilka minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Będzie gęste i klejące. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i miejsce na całą godzinę.
Przed samym smażeniem obrać jabłka, zatrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać troszkę oleju, ciasto nakładać łyżką i smażyć z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru.
Placuszki rosną grube. Podać z cukrem pudrem lub ulubionym dodatkiem.
Komentarze