REKLAMA

Befsztyk tatarski, czyli tatar wołowy

wyświetlono: 737 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Befsztyk tatarski to dobra przekąska dla smakoszy surowego mięsa wołowego. Odpowiednim mięsem jest jak najświeższa polędwica drobno posiekana ewentualnie dla wygody zmielona.

opublikowany: 05.09.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej
    oliwa z oliwek
    4 żółtka
    4 ogórki kiszone
    2 cebule
    kilka grzybów marynowanych
    3 rzodkiewki
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki, grzyby i cebulę kroimy w kostkę.

    Mięso drobno siekamy, doprawiamy solą, pieprzem i łączymy z oliwą.
    Formujemy z mięsa kule, lekko je ugniatamy, kładziemy na talerzu i w środku każdej porcji robimy zagłębienie.

    W przygotowanych dołkach umieszczamy po jednym żółtku.
    Dookoła mięsa układamy drobno pokrojone grzyby marynowane, cebulę, ogórki i przecięte rzodkiewki.

    Befsztyk tatarski schładzamy w lodówce.

Porady

Z uwagi na surowe mieso i żółtko, nie zostawiajmy tatara do następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Czarek Czarek

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

Bardzo dobry jako zakąska do procentów :)

kategoria: Przystawki tatar opublikowany: 11.03.2017 | wyświetlono: 1992 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

BEFSZTYK TATARSKI

Każda dobra domówka nie może obyć się bez tzw. tatara, dobrze przygotowany ucieszy podniebienie

kategoria: Przystawki tatar Przekąski opublikowany: 31.12.2017 | wyświetlono: 790 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Befsztyk tatarski

Najlepszy i najbezpieczniejszy to zrobiony własnoręcznie w domu :)

kategoria: polędwica Przystawki tatar opublikowany: 06.04.2014 | wyświetlono: 997 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Wędrówki po kuchni Wędrówki

Befsztyk tatarski

Befsztyk tatarski. Klasyk nad klasykami! Rozpływają się nad nim koneserzy sztuki kulinarnej. I choć nie jest potrawą pochodzenia polskiego, to ta tradycyjna, polska przekąska jest kwintesencją wystawnych bankietów, przyjęć i kolacji. Przepis na tatar wydaje się prosty, w praktyce jednak głębia smaku zależy od wyboru odpowiedniego mięsa i techniki przygotowania. Najlepszy tatar to tatar przygotowany z najdelikatniejszej i najświeższej polędwicy wołowej. Mięso musi być dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła. Do przygotowania tej wspaniałej przystawki użyłam wołowiny Wagyū. Mięso to pochodzi z rozpieszczanych krów rasy Kobe, które żyją w Kraju Kwitnącej Wiśni. Wołowina Wagyū uważana jest za najlepszą i najzdrowszą wołowinę na świecie. Charakteryzuje się wyjątkową jakością i smakiem, co za tym idzie bardzo wysoką ceną. Jednak ten gatunek mięsa wynosi potrawę w inny wymiar smaku. Warto przynajmniej raz w życiu spróbować tego gatunku mięsa, które zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Zaś same dodatki to już kwestia upodobań. Klasyczny tatar to żółtko, ogórki i cebulka. Można wzbogacić jego smak musztardą, kaparami, anchois czy grzybkami. Bez względu na to, na jakie dodatki się zdecydujemy, powinny znaleźć się na talerzu obok mięsa-nie łączymy ich z mięsem podczas przygotowania potrawy. Tatar jest potrawą, którą każdy na talerzu komponuje i doprawia według własnego smaku.

kategoria: Przystawki tatar opublikowany: 15.07.2020 | wyświetlono: 130 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE