Kluski śląskie

  • wyświetlono: 225 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kluski śląskie najlepiej smakują polane mięsnym sosem, stopionym masłem lub podane z cebulą podsmażoną na złoty kolor.

zdjecie-01
  • 40 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

ziemniaki (ok. 1 kg)
mąka ziemniaczana
1 żółtko
1 jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Układamy na stolnicy w formie kopuły i uklepujemy. 1/4 części ziemniaków odkładamy na bok. Powstałe wolne miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Do ziemniaków i mąki dokładamy żółtko, jajko i odłożone wcześniej ziemniaki. Wszystko razem zagniatamy i formujemy okrągłe kluski z zagłębieniem.

    Kluski śląskie wrzucamy na osoloną gotującą się wodę. Krótko gotujemy od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Drugie danieziemniakikluskimąkaobiadKLUSKI ŚLĄSKIEmączneśląskie

Komentarze

Podobne przepisy

Kluski śląskie

Dodane przez: Kinia :3

Kluski śląskie

Moje ulubione kluski śląskie.

.

Dodane przez: Anitka0804

Kluski śląskie

Bardzo lubię kluski śląskie, można...

Kluski śląskie

Dodane przez: rzelkazag

Kluski śląskie

Przygotowując je w tradycyjny sposób,...

Kluski śląskie

Dodane przez: zzewa

Kluski śląskie

Jedni uważają, że to kluski śląskie...

Kluski Śląskie

Dodane przez: Agiatis

Kluski śląskie

Kluski z dziurka, tak nazywane...

Kluski śląskie

Dodane przez: bogusia82

Kluski śląskie

Kluski śląskie stanowią doskonały...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE