Kluski śląskie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kluski śląskie najlepiej smakują polane mięsnym sosem, stopionym masłem lub podane z cebulą podsmażoną na złoty kolor.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki (ok. 1 kg)
    mąka ziemniaczana
    1 żółtko
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Układamy na stolnicy w formie kopuły i uklepujemy. 1/4 części ziemniaków odkładamy na bok. Powstałe wolne miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Do ziemniaków i mąki dokładamy żółtko, jajko i odłożone wcześniej ziemniaki. Wszystko razem zagniatamy i formujemy okrągłe kluski z zagłębieniem.

    Kluski śląskie wrzucamy na osoloną gotującą się wodę. Krótko gotujemy od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować