Kluski śląskie

  • wyświetlono: 245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kluski śląskie najlepiej smakują polane mięsnym sosem, stopionym masłem lub podane z cebulą podsmażoną na złoty kolor.

zdjecie-01
  • 40 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

ziemniaki (ok. 1 kg)
mąka ziemniaczana
1 żółtko
1 jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Kluski śląskie

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
    Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Układamy na stolnicy w formie kopuły i uklepujemy. 1/4 części ziemniaków odkładamy na bok. Powstałe wolne miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Do ziemniaków i mąki dokładamy żółtko, jajko i odłożone wcześniej ziemniaki. Wszystko razem zagniatamy i formujemy okrągłe kluski z zagłębieniem.

    Kluski śląskie wrzucamy na osoloną gotującą się wodę. Krótko gotujemy od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Drugie danieziemniakikluskimąkaobiadKLUSKI ŚLĄSKIEmączneśląskie

Komentarze

Podobne przepisy

.

Dodane przez: Anitka0804

Kluski śląskie

Bardzo lubię kluski śląskie, można...

Kluski śląskie

Dodane przez: rzelkazag

Kluski śląskie

Przygotowując je w tradycyjny sposób,...

Kluski śląskie

Dodane przez: Kinia :3

Kluski śląskie

Moje ulubione kluski śląskie.

Kluski śląskie

Dodane przez: zzewa

Kluski śląskie

Jedni uważają, że to kluski śląskie...

Kluski Śląskie

Dodane przez: Agiatis

Kluski śląskie

Kluski z dziurka, tak nazywane...

Kluski śląskie

Dodane przez: bogusia82

Kluski śląskie

Kluski śląskie stanowią doskonały...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE