ziemniaki (ok. 1 kg)
mąka ziemniaczana
1 żółtko
1 jajko
Sposób przygotowania przepisu:
Kluski śląskie
1.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Układamy na stolnicy w formie kopuły i uklepujemy. 1/4 części ziemniaków odkładamy na bok. Powstałe wolne miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Do ziemniaków i mąki dokładamy żółtko, jajko i odłożone wcześniej ziemniaki. Wszystko razem zagniatamy i formujemy okrągłe kluski z zagłębieniem.
Kluski śląskie wrzucamy na osoloną gotującą się wodę. Krótko gotujemy od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze