REKLAMA

Befsztyk tatarski

wyświetlono: 132 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Befsztyk tatarski. Klasyk nad klasykami! Rozpływają się nad nim koneserzy sztuki kulinarnej. I choć nie jest potrawą pochodzenia polskiego, to ta tradycyjna, polska przekąska jest kwintesencją wystawnych bankietów, przyjęć i kolacji. Przepis na tatar wydaje się prosty, w praktyce jednak głębia smaku zależy od wyboru odpowiedniego mięsa i techniki przygotowania. Najlepszy tatar to tatar przygotowany z najdelikatniejszej i najświeższej polędwicy wołowej. Mięso musi być dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła. Do przygotowania tej wspaniałej przystawki użyłam wołowiny Wagyū. Mięso to pochodzi z rozpieszczanych krów rasy Kobe, które żyją w Kraju Kwitnącej Wiśni. Wołowina Wagyū uważana jest za najlepszą i najzdrowszą wołowinę na świecie. Charakteryzuje się wyjątkową jakością i smakiem, co za tym idzie bardzo wysoką ceną. Jednak ten gatunek mięsa wynosi potrawę w inny wymiar smaku. Warto przynajmniej raz w życiu spróbować tego gatunku mięsa, które zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Zaś same dodatki to już kwestia upodobań. Klasyczny tatar to żółtko, ogórki i cebulka. Można wzbogacić jego smak musztardą, kaparami, anchois czy grzybkami. Bez względu na to, na jakie dodatki się zdecydujemy, powinny znaleźć się na talerzu obok mięsa-nie łączymy ich z mięsem podczas przygotowania potrawy. Tatar jest potrawą, którą każdy na talerzu komponuje i doprawia według własnego smaku.

opublikowany: 15.07.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g polędwicy wołowej
    2 żółtka
    2 łyżki sosu worcestershire
    2 łyżki oliwy extra vergine
    2 łyżki wody gazowanej
    świeżo mielony pieprz czarny
    sól

    Dodatkowo

    1 cebula biała
    2 łyżki musztardy Dijon
    4 ogórki konserwowe
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone mięso zdecydowanie lepiej się kroi, więc przed przystąpieniem do przygotowania tatara dobrze jest mięso schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Schłodzoną wołowinę kroimy ostrym nożem w poprzek włókien na cienkie plasterki. Każdy plasterek kroimy w cienkie paski, a następnie w drobną kostkę. Delikatnie możemy mięso posiekać, jednak należy uważać, aby z mięsa nie zrobić papki. Powinno zachować swoją strukturę. Jeśli używacie do tatara ligawy bądź innego, twardszego kawałka mięsa, należy go dokładniej i dłużej posiekać. Do tak przygotowanego mięsa dodajemy oliwę, wodę oraz pozostałe przyprawy i dokładnie wyrabiamy.
    Cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mięso formujemy (ja użyłam do tego ring) i układamy na talerzu. Na górze robimy wgłębienie, w które wybijamy żółtko. Pamiętajmy, aby przed rozbiciem jajka dobrze wyparzyć skorupkę! Wierzch posypujemy świeżo, grubo mielonym pieprzem czarnym. Cebulkę, ogórki oraz musztardę układamy na talerzu obok mięsa, aby każdy mógł doprawić i skomponować tatar według swojego smaku. Tatar podajemy ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

BEFSZTYK TATARSKI

Każda dobra domówka nie może obyć się bez tzw. tatara, dobrze przygotowany ucieszy podniebienie

kategoria: Przystawki tatar Przekąski opublikowany: 31.12.2017 | wyświetlono: 791 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Befsztyk tatarski

Najlepszy i najbezpieczniejszy to zrobiony własnoręcznie w domu :)

kategoria: polędwica Przystawki tatar opublikowany: 06.04.2014 | wyświetlono: 998 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Czarek Czarek

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

Bardzo dobry jako zakąska do procentów :)

kategoria: Przystawki tatar opublikowany: 11.03.2017 | wyświetlono: 2071 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: adela7 adela7

Befsztyk

Befsztyk najpopularniejsza mięsna potrawa Anglików....

kategoria: Dania główne opublikowany: 24.12.2011 | wyświetlono: 313 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE