Pączki z marmoladą różaną

  • wyświetlono: 229 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pączki z tego przepisu są puszyste, miękkie i bardzo smaczne. Pączki napełniam marmoladą przed usmażeniem. Ciasto bardzo dobrze się skleja i marmolada nie wypływa z pączków podczas smażenia.

zdjecie-01
  • 24 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

550 g mąki pszennej
250 ml mleka
5 żółtek
1 jajko
3 łyżki cukru
50 g masła
2 łyżki octu lub spirytusu
50 g świeżych drożdży
szczypta soli
250 g marmolady różanej

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki z marmoladą różaną

  • Pączki z marmoladą różaną1. Masło roztapiamy i zostawiamy do ostudzenia.

    Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łączymy z letnim mlekiem i dosypujemy łyżeczkę mąki. Zaczyn zostawiamy do wyrośnięcia.

    Wyrośnięty zaczyn łączymy z mąką, żółtkami, jajkiem, cukrem, spirytusem, roztopionym masłem i solą. Długo i dokładnie wyrabiamy drożdżowe ciasto. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.

    Krótko, ale dość mocno kolejny raz zagniatamy ciasto i wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Szeroką szklanką wycinamy koła. Na środek każdego koła nakładamy łyżeczkę marmolady.
  • Pączki z marmoladą różaną2. Sklejamy brzegi ciasta, formujemy kule i układamy je na ściereczce posypanej mąką. Pączki przykryte ściereczką zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Rozgrzewamy smalec. Optymalna temperatura do smażenia pączków to 180°C. Warto ją kontrolować termometrem cukierniczym podczas smażenia.

    Wyrośnięte pączki smażymy do uzyskania odpowiedniego koloru najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.

    Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, usmażone pączki układamy na metalowej kratce lub na ręcznikach papierowych, a kiedy ostygną polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny. Żeby uzyskać odpowiednią gęstość lukru, dolewamy do niego niedużą ilość wody.

Porady

Zamiast wyrabiać ciasto ręcznie, możemy wyrobić je w automacie do wyrabiania i pieczenia chleba. Nie przygotowujemy zaczynu z drożdży, a do formy automatu wkładamy składniki w następującej kolejności: mleko, żółtka, jajko, roztopione masło, mąka pszenna, cukier, sól i pokruszone świeże drożdże. Nastawiamy automat na program do wyrabiania ciast drożdżowych. Ciasto wyjmujemy z automatu, kiedy podwoi objętość.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastodrożdżoweTłusty CzwartekPączkimarmoladaróżapączekpączki z różą

Komentarze

Podobne przepisy

pączki

Dodane przez: czekoladka

Tradycyjne pączki z marmoladą

Pączki według przepisu mojej babci...

Pączki z marmoladą

Dodane przez: anemon

Pączki z marmoladą

Przepis na te pączki pochodzi ze...

Pączki pieczone z marmoladą brzoskwiniową

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pączki pieczone z marmoladą brzoskwiniową

To zdrowsza wersja pączków. Nie...

pączki z marmoladą różaną

Dodane przez: IlonaAlbertos

Pączki z marmoladą

Smaczne pączki na Tłusty Czwartek

pączki pieczone

Dodane przez: czekoladka

Pieczone pączki z marmoladą

Pączki świetnie sprawdzą się nie...

Kruszynki maślane z różaną marmoladą

Dodane przez: justi2401

Maślane kruszynki z różaną marmoladą

Pyszne, kruchutkie maślane ciasteczka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE