Tradycyjne zrazy wołowe zawijane

4.8 (199 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Zrazy wołowe zawijane to jeden z klasyków na obiad. Dobrej jakości mięso, smakowite dodatki i pyszny sos sprawią, że zrazy wołowe będą jednym z hitów na niedzielę dla całej rodziny! Wypróbujcie tylko ten przepis na zrazy wołowe zawijane, a przekonacie się sami!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 plastry wołowiny zrazowej (500 g)
    8 cienkich plasterków boczku wędzonego (100 g)
    2 nieduże ogórki kiszone
    1/2 cebuli
    2 łyżki musztardy
    1 szklanka rosołu, najlepiej wołowego
    1 czubata łyżka mąki
    3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.8 (199 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Zrazy

Tradycyjne zrazy wołowe zawijane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę rozbijamy na cienkie plastry, smarujemy musztardą. Ogórki przekrawamy wzdłuż na połowy, a każdą połowę kroimy wzdłuż na słupki. Cebulę kroimy w piórka. Na każdym plastrze mięsa układamy po 2 plasterki boczku, na boczku wzdłuż brzegu układamy słupki ogórka i piórka cebuli. Zwijamy roladki i spinamy szpilkami do zrazów.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy zrazy ze wszystkich stron. Przekładamy je do rondla wraz z tłuszczem i zalewamy gorącym rosołem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 60 minut. Zrazy wyjmujemy, usuwamy szpilki. Sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w 1/2 szklanki zimnej wody. Chwilę gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy zrazy i chwilę jeszcze wszystko podgrzewamy. Zrazy wołowe zawijane podajemy z kaszą lub kopytkami.

Porady

Zamiast szpilek do zrazów można użyć bawełnianej grubej nici, którą przed podaniem należy usunąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zrazy wołowe – przepis prosty

Jak zrobić zrazy wołowe? Jak widzicie z powyższego przepisu nie jest to wcale trudne. Ważne, żeby mięso rozbić dość cienko, ale nie za cienko, tak żeby zrazy nie rozpadły.  Jakie mięso na zrazy wołowe zawijane? Najlepsza będzie po prostu wołowina zrazowa, możecie też wybrać polędwicę lub mięso z większą zawartością tłuszczu.

Każdy plaster mięsa rozbijamy. Jeśli często robicie zrazy wołowe zawijane, schabowe czy sznycle, warto nabyć porządny tłuczek do mięsa. Większość dostępnych na rynku jest metalowych, a nawet te drewniane mają metalowe końcówki. Wynika to głównie z zasad higienicznych. Ciekawym pomysłem jest użycie tłuczka o płaskim kształcie – dzięki dużej powierzchni uderzającej nie rozbijamy włókien mięsa. Przydatnym gadżetem jest też nakłuwacz do mięsa lub wałek z kolcami, który dodatkowo je zmiękcza czy specjalne klipsy, które zastąpią wykałaczki czy nitkę do obwiązania zrazów. Z takimi gadżetami zrazy wołowe zawijane na pewno się udadzą!

Zrazy wołowe zawijane

Przepis na zrazy wołowe zawijane zakłada posmarowanie każdego plasterka mięsa musztardą. Daje ona zrazom dodatkowy smak, świetnie też komponuje się z dodatkami typu boczek, cebula czy ogórek kiszony. Co jeszcze można dodać do zrazów? Sprawdzi się kiełbasa, papryka czy cienka warstwa chrzanu. Warto eksperymentować!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować