Tradycyjne zrazy wołowe zawijane

  • wyświetlono: 96492 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Zrazy wołowe zawijane to jeden z klasyków na obiad. Dobrej jakości mięso, smakowite dodatki i pyszny sos sprawią, że zrazy wołowe będą jednym z hitów na niedzielę dla całej rodziny! Wypróbujcie tylko ten przepis na zrazy wołowe zawijane, a przekonacie się sami!

portret

Składniki

4 plastry wołowiny zrazowej (500 g)
8 cienkich plasterków boczku wędzonego (100 g)
2 nieduże ogórki kiszone
1/2 cebuli
2 łyżki musztardy
1 szklanka rosołu, najlepiej wołowego
1 czubata łyżka mąki
3 łyżki oleju
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjne zrazy wołowe zawijane

  • 1. Wołowinę rozbijamy na cienkie plastry, smarujemy musztardą. Ogórki przekrawamy wzdłuż na połowy, a każdą połowę kroimy wzdłuż na słupki. Cebulę kroimy w piórka. Na każdym plastrze mięsa układamy po 2 plasterki boczku, na boczku wzdłuż brzegu układamy słupki ogórka i piórka cebuli. Zwijamy roladki i spinamy szpilkami do zrazów.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy zrazy ze wszystkich stron. Przekładamy je do rondla wraz z tłuszczem i zalewamy gorącym rosołem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu 60 minut. Zrazy wyjmujemy, usuwamy szpilki. Sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną w 1/2 szklanki zimnej wody. Chwilę gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy zrazy i chwilę jeszcze wszystko podgrzewamy. Zrazy wołowe zawijane podajemy z kaszą lub kopytkami.

Zrazy wołowe – przepis prosty

Jak zrobić zrazy wołowe? Jak widzicie z powyższego przepisu nie jest to wcale trudne. Ważne, żeby mięso rozbić dość cienko, ale nie za cienko, tak żeby zrazy nie rozpadły.  Jakie mięso na zrazy wołowe zawijane? Najlepsza będzie po prostu wołowina zrazowa, możecie też wybrać polędwicę lub mięso z większą zawartością tłuszczu.

Każdy plaster mięsa rozbijamy. Jeśli często robicie zrazy wołowe zawijane, schabowe czy sznycle, warto nabyć porządny tłuczek do mięsa. Większość dostępnych na rynku jest metalowych, a nawet te drewniane mają metalowe końcówki. Wynika to głównie z zasad higienicznych. Ciekawym pomysłem jest użycie tłuczka o płaskim kształcie – dzięki dużej powierzchni uderzającej nie rozbijamy włókien mięsa. Przydatnym gadżetem jest też nakłuwacz do mięsa lub wałek z kolcami, który dodatkowo je zmiękcza czy specjalne klipsy, które zastąpią wykałaczki czy nitkę do obwiązania zrazów. Z takimi gadżetami zrazy wołowe zawijane na pewno się udadzą!

Zrazy wołowe zawijane

Przepis na zrazy wołowe zawijane zakłada posmarowanie każdego plasterka mięsa musztardą. Daje ona zrazom dodatkowy smak, świetnie też komponuje się z dodatkami typu boczek, cebula czy ogórek kiszony. Co jeszcze można dodać do zrazów? Sprawdzi się kiełbasa, papryka czy cienka warstwa chrzanu. Warto eksperymentować!

Porady

Zamiast szpilek do zrazów można użyć bawełnianej grubej nici, którą przed podaniem należy usunąć.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babciwołowinaobiadzrazy wołowezrazy zawijanerolady wołowezrazy wołowe zawijane

Komentarze

Podobne przepisy

zrazy wołowe ze szparagami

Dodane przez: agarybak76

Zrazy wołowe ze szparagami

Sezon na szparagi trwa :) Zapraszam...

Zrazy zawijane ze śliwką

Dodane przez: tonajezyku

Zrazy zawijane z wędzoną śliwką

Zraz zawijany mniej tradycyjny...

Zrazy zawijane

Dodane przez: Konto nieaktywne

Staropolskie zrazy zawijane.

Zrazy staropolskie, tzw. suropieki,...

Zrazy wołowe z kaszanką

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Zrazy wołowe z kaszanką

Bardzo smaczna propozycja na zrazy...

Zrazy wołowe w sosie pieczarkowym

Dodane przez: eluchap

Zrazy wołowe w sosie pieczarkowym

Zrazy wołowe w sosie pieczarkowym

Tradycyjne bitki wołowe

Dodane przez: kuchcik89

Tradycyjne bitki wołowe

Mięso wołowe jest w mojej rodzinie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE