REKLAMA

Befsztyk tatarski

wyświetlono: 997 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Najlepszy i najbezpieczniejszy to zrobiony własnoręcznie w domu :)

opublikowany: 06.04.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 0,50 kg polędwicy wołowej (może być również świeża wołowina bez tłuszczu np. z udźca)
    2 żółtka
    1 duża cebula bardzo drobno posiekana
    2 większe ogórki konserwowe obrane i również drobno posiekane i odsączone z nadmiaru soku
    sól, pieprz, maggi w płynie do smaku
    2 łyżki oleju
    ewentualnie 1 łyżka przecieru pomidorowego na wierzch, jeżeli tatar ma stać na stole przez dłuższy czas, wtedy nie zmienia koloru
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • image-19ggb4t 1. Mięso zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać nożem.
    Dodać olej, przyprawy, wymieszać.
    Ułożyć na talerzu, zrobić wgłębienie na żółtka, obłożyć pokrojoną cebulką i ogórkami.
    Ta wersja jest dla gości, ale dla domowników po prostu wszystko od razu mieszam i wykładam na kanapki z masełkiem. Po prostu pycha dla tych co lubią surowe mięso.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

BEFSZTYK TATARSKI

Każda dobra domówka nie może obyć się bez tzw. tatara, dobrze przygotowany ucieszy podniebienie

kategoria: Przystawki tatar Przekąski opublikowany: 31.12.2017 | wyświetlono: 790 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Wędrówki po kuchni Wędrówki

Befsztyk tatarski

Befsztyk tatarski. Klasyk nad klasykami! Rozpływają się nad nim koneserzy sztuki kulinarnej. I choć nie jest potrawą pochodzenia polskiego, to ta tradycyjna, polska przekąska jest kwintesencją wystawnych bankietów, przyjęć i kolacji. Przepis na tatar wydaje się prosty, w praktyce jednak głębia smaku zależy od wyboru odpowiedniego mięsa i techniki przygotowania. Najlepszy tatar to tatar przygotowany z najdelikatniejszej i najświeższej polędwicy wołowej. Mięso musi być dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła. Do przygotowania tej wspaniałej przystawki użyłam wołowiny Wagyū. Mięso to pochodzi z rozpieszczanych krów rasy Kobe, które żyją w Kraju Kwitnącej Wiśni. Wołowina Wagyū uważana jest za najlepszą i najzdrowszą wołowinę na świecie. Charakteryzuje się wyjątkową jakością i smakiem, co za tym idzie bardzo wysoką ceną. Jednak ten gatunek mięsa wynosi potrawę w inny wymiar smaku. Warto przynajmniej raz w życiu spróbować tego gatunku mięsa, które zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Zaś same dodatki to już kwestia upodobań. Klasyczny tatar to żółtko, ogórki i cebulka. Można wzbogacić jego smak musztardą, kaparami, anchois czy grzybkami. Bez względu na to, na jakie dodatki się zdecydujemy, powinny znaleźć się na talerzu obok mięsa-nie łączymy ich z mięsem podczas przygotowania potrawy. Tatar jest potrawą, którą każdy na talerzu komponuje i doprawia według własnego smaku.

kategoria: Przystawki tatar opublikowany: 15.07.2020 | wyświetlono: 130 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Czarek Czarek

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

Bardzo dobry jako zakąska do procentów :)

kategoria: Przystawki tatar opublikowany: 11.03.2017 | wyświetlono: 1992 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: adela7 adela7

Befsztyk

Befsztyk najpopularniejsza mięsna potrawa Anglików....

kategoria: Dania główne opublikowany: 24.12.2011 | wyświetlono: 311 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE