Tatar wołowy

  • wyświetlono: 493 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Podstawą dobrego tatara jest wybór dobrego świeżego mięsa wołowego. A w związku z tym możemy zapomnieć o użyciu gotowego mięsa mielonego. Najlepiej jest wybrać się do ulubionego małego sprawdzonego sklepu i samodzielnie wybrać chude porządne kawałki. I z tak zmielonego (najlepiej dwukrotnie) mięsa można przygotować tatar.

cosik
  • 4 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

-500 g chudego świeżego mięsa wołowego.
-1 żółtko
-ok. 100 ml oliwy z oliwek
-przyprawa w płynie typu maggi
-słodka papryka
-sól, pieprz
-opcjonalnie: cebula, ogórek konserwowy

Sposób przygotowania przepisu:

Tatar wołowy

  • 1. Chude kawałki mięsa opłukać i osuszyć. Zmielić dwukrotnie. Włożyć do zamrażarki na 1-3 dni.
    Po tym czasie mięso wyjąć i pozostawić do rozmrożenia. Włożyć do miski. Dodać żółtko i oliwę. Doprawić maggi, papryką, solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie dłonią. Jeżeli mięso zbyt lepi się do dłoni - dodać więcej oliwy.
    Wyłożyć na talerz lub półmisek. Podawać z pokrojoną drobno cebulą i/lub ogórkiem konserwowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przystawkacebulawołowinaogórektatarsurowe mięsotatar wołowy

Komentarze

Podobne przepisy

tatar

Dodane przez: bieniaszka

Tatar wołowy

Ze świeżym chlebkiem smakuje wybornie....

image-0qlm7ok

Dodane przez: malesia3

Tatar wołowy

Ulubione danie Polaków .Polecam...

tatar  z  polędwicy wolowej

Dodane przez: mariola1972

tatar z polędwicy wołowej

U mnie tatar gości praktycznie...

tatar

Dodane przez: lexi27

Tatar wołowy z żółtkiem

Chyba każdy zna tą prostą, ale...

tatar

Dodane przez: alamakoota

Tatar wołowy na bagietce.

Jest to danie pyszne, szybkie i...

Tatar

Dodane przez: Grzegorz Milczarek

Tatar z udźca wołowego

Tatar z udźca wołowego .

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE