REKLAMA

BEFSZTYK TATARSKI

wyświetlono: 790 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Każda dobra domówka nie może obyć się bez tzw. tatara, dobrze przygotowany ucieszy podniebienie

opublikowany: 31.12.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego
    1 łyżka wody
    2 łyżki przyprawy do zup w płynie
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz
    1 duża cebula
    6-7 ogórków kiszonych
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy z błon, drobniutko siekamy. Dodajemy wodę, olej, przyprawę, wmasowujemy w mięso poprzez delikatnie mieszanie. Doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Podajemy obłożone posiekaną cebulą i kiszonym ogórkiem. Możemy na mięso wybić żółtko w przygotowane do tego zagłębienie. ( Jajko najpierw sparzamy).
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Befsztyk tatarski

Najlepszy i najbezpieczniejszy to zrobiony własnoręcznie w domu :)

kategoria: polędwica Przystawki tatar opublikowany: 06.04.2014 | wyświetlono: 997 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Wędrówki po kuchni Wędrówki

Befsztyk tatarski

Befsztyk tatarski. Klasyk nad klasykami! Rozpływają się nad nim koneserzy sztuki kulinarnej. I choć nie jest potrawą pochodzenia polskiego, to ta tradycyjna, polska przekąska jest kwintesencją wystawnych bankietów, przyjęć i kolacji. Przepis na tatar wydaje się prosty, w praktyce jednak głębia smaku zależy od wyboru odpowiedniego mięsa i techniki przygotowania. Najlepszy tatar to tatar przygotowany z najdelikatniejszej i najświeższej polędwicy wołowej. Mięso musi być dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła. Do przygotowania tej wspaniałej przystawki użyłam wołowiny Wagyū. Mięso to pochodzi z rozpieszczanych krów rasy Kobe, które żyją w Kraju Kwitnącej Wiśni. Wołowina Wagyū uważana jest za najlepszą i najzdrowszą wołowinę na świecie. Charakteryzuje się wyjątkową jakością i smakiem, co za tym idzie bardzo wysoką ceną. Jednak ten gatunek mięsa wynosi potrawę w inny wymiar smaku. Warto przynajmniej raz w życiu spróbować tego gatunku mięsa, które zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Zaś same dodatki to już kwestia upodobań. Klasyczny tatar to żółtko, ogórki i cebulka. Można wzbogacić jego smak musztardą, kaparami, anchois czy grzybkami. Bez względu na to, na jakie dodatki się zdecydujemy, powinny znaleźć się na talerzu obok mięsa-nie łączymy ich z mięsem podczas przygotowania potrawy. Tatar jest potrawą, którą każdy na talerzu komponuje i doprawia według własnego smaku.

kategoria: Przystawki tatar opublikowany: 15.07.2020 | wyświetlono: 130 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Czarek Czarek

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

Bardzo dobry jako zakąska do procentów :)

kategoria: Przystawki tatar opublikowany: 11.03.2017 | wyświetlono: 1992 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE