Sernik z czerwonymi porzeczkami na kakaowym spodzie

5 (161 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodki sernik doskonale smakuje w połączeniu z kwaśnymi czerwonymi porzeczkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na formę 24cm x 34cm)

    • kakaowy spód:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    150g masła o temperaturze pokojowej
    4 łyżki kakao
    • warstwa sernikowa:
    100g masła
    1 kg twarogu sernikowego
    2/3 szklanki cukru
    6 jajek
    1 budyń waniliowy
    2 szklanki czerwonych porzeczek
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Sernik z czerwonymi porzeczkami na kakaowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przeznaczone na wykonanie spodu ciasta, wsypujemy do miseczki i łączymy palcami tworząc kruszonkę (nie zagniatamy).
    Formę wkładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypujemy kakaową kruszonkę. Formę wstawiamy do lodówki na pół godziny.

    Miksujemy masło z cukrem. Dodajemy twaróg sernikowy. Stopniowo dokładamy jajka, a na koniec wsypujemy budyń.
    Powstałą masę wykładamy na kakaowy spód i układamy na niej porzeczki.

    Formę z ciastem umieszczamy w drugiej większej formie wypełnionej wodą. Całość wstawiamy do piekarnika.

    Sernik pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
    Upieczone ciasto po ostudzeniu wkładamy na godzine do lodówki.

Porady

Ten sernik upiekłam, na kakaowym spodzie. Formę z sernikiem przed pieczeniem umieściłam w drugiej większej formie wypełnionej wodą. Taki sernik jest wilgotny i z pewnością nie zapadnie mu środek. Nie trzeba też go po upieczenu trzymać w piekarniku, aby zbyt szybko schłodzony nie opadł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Porzeczki Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować