REKLAMA

Tatar wołowy (befsztyk tatarski)

wyświetlono: 1994 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Bardzo dobry jako zakąska do procentów :)

opublikowany: 11.03.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 1 godz. 20 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 gram wołowiny (polędwica),
    3 żółtka
    sól, ostra papryka i pieprz do smaku
    1 łyżka oliwy
    1 mała cebula
    3 ogórki korniszony
    magi
Ocena:

(średnia 4.5 z 185 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone mięso wołowe bardzo drobno siekamy lub mielimy 2 razy przez sitko 2,5 mm., doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką, dodajemy również oliwę, dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę. Cebulę i ogórki bardzo drobno siekamy. Z mięsa wołowego formujemy 3 kule, po środku każdej kuli robimy wgłębienie, w które wkładamy żółtko. Przekładamy tatara na talerz, obkładamy posiekanymi dodatkami cebulką i ogóreczkami drobno pokrojonymi oraz przyprawiamy magi.
    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

BEFSZTYK TATARSKI

Każda dobra domówka nie może obyć się bez tzw. tatara, dobrze przygotowany ucieszy podniebienie

kategoria: Przystawki tatar Przekąski opublikowany: 31.12.2017 | wyświetlono: 790 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Befsztyk tatarski

Najlepszy i najbezpieczniejszy to zrobiony własnoręcznie w domu :)

kategoria: polędwica Przystawki tatar opublikowany: 06.04.2014 | wyświetlono: 997 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Wędrówki po kuchni Wędrówki

Befsztyk tatarski

Befsztyk tatarski. Klasyk nad klasykami! Rozpływają się nad nim koneserzy sztuki kulinarnej. I choć nie jest potrawą pochodzenia polskiego, to ta tradycyjna, polska przekąska jest kwintesencją wystawnych bankietów, przyjęć i kolacji. Przepis na tatar wydaje się prosty, w praktyce jednak głębia smaku zależy od wyboru odpowiedniego mięsa i techniki przygotowania. Najlepszy tatar to tatar przygotowany z najdelikatniejszej i najświeższej polędwicy wołowej. Mięso musi być dobrej jakości, ze sprawdzonego źródła. Do przygotowania tej wspaniałej przystawki użyłam wołowiny Wagyū. Mięso to pochodzi z rozpieszczanych krów rasy Kobe, które żyją w Kraju Kwitnącej Wiśni. Wołowina Wagyū uważana jest za najlepszą i najzdrowszą wołowinę na świecie. Charakteryzuje się wyjątkową jakością i smakiem, co za tym idzie bardzo wysoką ceną. Jednak ten gatunek mięsa wynosi potrawę w inny wymiar smaku. Warto przynajmniej raz w życiu spróbować tego gatunku mięsa, które zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Zaś same dodatki to już kwestia upodobań. Klasyczny tatar to żółtko, ogórki i cebulka. Można wzbogacić jego smak musztardą, kaparami, anchois czy grzybkami. Bez względu na to, na jakie dodatki się zdecydujemy, powinny znaleźć się na talerzu obok mięsa-nie łączymy ich z mięsem podczas przygotowania potrawy. Tatar jest potrawą, którą każdy na talerzu komponuje i doprawia według własnego smaku.

kategoria: Przystawki tatar opublikowany: 15.07.2020 | wyświetlono: 130 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE