Barszcz czerwony wigilijny

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jest to wersja dla osób które nie zrobiły własnego zakwasu, ale cenią sobie smak i aromat prawdziwego czerwonego świątecznego barszczu.

  • Łatwy

Składniki:


  • - bulion warzywny: 1.5 litra
    - kwas z gotowania kapusty (lub soku z kiszenia kapusty): 1 szklanka
    - woda z grzybów: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion Bulion warzywny Barszcz

Barszcz czerwony wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pęczek włoszczyzny zalewamy 2 l wody, dorzucamy liście laurowe 2-3 sztuki i kilka ziarenek ziela i pieprzu. Możemy też dodać suszonego lubczyku. Gotujemy aż wywar stanie się esencjonalny około godziny. Jeśli bardzo się spieszycie użyjcie bulionu warzywnego z kostki.
    Grzyby zalewamy wrzątkiem tak aby je przykrył.
    Sok z kapusty i grzybów dodajemy do bulionu wraz z wodą z grzybów ( czekamy aż grzyby napuchną a woda stanie się esencjonalna, najlepiej poczekać do jej ostudzenia) i sokiem buraczanym.
    Całość gotujemy 5 minut, po czym doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i majerankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bulion warzywny Majeranek Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować