Wigilijny barszcz

4.84 (202 ocen)

Jak barszcz to tylko ugotowany na buraczkach! Nie wyobrażam sobie na Wigilijnym stole barszczu z torebki,który w niczym nie przypomina prawdziwego barszczu.

Składniki:

  • 1 kg buraczków
    pęczek włoszczyzny
    3-4 litry wody
    sól i pieprz do smaku
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    2-3 ząbki czosnku
    1 duża łyżka majeranku
    2 łyżki octu
    3 łyżki cukru
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.84 (202 ocen)

Wigilijny barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • włoszczyzna 1. Włoszczyznę myjemy i wkładamy do garnka.
  • buraczki 2. Buraczki obieramy, myjemy i kroimy każdego na 4 części.
  • Barszcz 3. Dodajemy buraczki do włoszczyzny.
  • Barszcz 4. Zalewamy garnek z warzywami na barszcz zimną wodą, dodaj przyprawy ziele angielskie, liście laurowe,czosnek, sól i pieprz oraz cukier. Dopiero w połowie gotowania dodaj majeranek.
  • Barszcz 5. Taki barszcz gotujemy na małym ogniu przez 2-3 godziny. Następnie przecedź nasz barszcz do innego garnka. Warzywa włóż ponownie do garnka w którym się gotował nasz barszcz i zalej 1 litrem wody i około 30 minut gotuj ponownie. W warzywach pozostało dużo aromatu z buraczków i w ten sposób go wydobędziemy. Pio 30 minutach znów przecedź barszcz,a warzywa wyrzuć.
  • Barszcz 6. Tak przygotowany barszcz doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, octem, cukrem ,solą i pieprzem.

Porady

Nie zalewaj nigdy warzyw gorąca wodą ponieważ ścinają się ich włókna i nie wydobędziesz odpowiedniego smaku. Doprawiamy pod swój smak. Barszcz można podać w filiżance jak i na talerzu np. z uszkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Buraki Mąka Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować