Aromatyczny barszcz czerwony dobry na zimno i na gorąco

  • wyświetlono: 977 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Taki barszczyk może być rozgrzewającym dodatkiem do pierożków, krokietów. A w ciepłe, letnie dni doskonale gaszącym pragnienie napojem . Jest bez mięsa , lekki i aromatyczny. Sekretem jego pięknego koloru jest sposób gotowania.

atusia
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

6 średniej wielkości buraków czerwonych
3 marchewki
2 pietruszki
pół średniego selera
mały por
4 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
sól i pierz czarny mielony według własnego smaku
2 -3 łyżeczki roztartego majeranku ( jeśli lubicie)

Sposób przygotowania przepisu:

Aromatyczny barszcz czerwony dobry na zimno i na gorąco

  • 1. Wszystkie jarzyny umyć, obrać , pokroić na średniej wielkości kawałki.
    Buraczki odłożyć do miseczki.
    Do garnka wlać ok. 2 litrów zimnej wody, włożyć jarzyny ( bez buraków)
    Posolić do smaku , dodać listki laurowe i ziele angielskie.
    Ugotować bulion warzywny. Jarzyny nie muszą być miękkie, mają tylko oddać smak.
  • czosnek2. Jednego buraka odłożyć. Resztę buraków dodać do warzywnego bulionu.
    Gotować ok . 30 minut.
    Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i roztarty w dłoniach majeranek.
    Doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować.
    Do gotującej się zupy wrzucić surowego buraczka i nasz barszcz zdjąć z palnika.
  • 3. Odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin, a najlepiej ugotować go dzień wcześniej.

Porady

Przy podgrzewaniu barszczu należy uważać, aby go nie zagotować . Wystarczy mocno podgrzać, gotowanie sprawi, że barszcz straci piękny kolor i klarowność.
Zimny barszcz, jako napój należy mocno schłodzić.
Taki barszcz przechowywany nawet parę dni w lodówce, nic nie traci na smaku, a wręcz zyskuje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czosnekbulion warzywnyburaczkibarszcznapójrozgrzewająca zupaburaki czerwonezimny napój

Komentarze

Podobne przepisy

ZAKWAS NA ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY

Dodane przez: Mariola123

ZAKWAS NA ŻUREK I BARSZCZ BIAŁY

Na żur i barszcz są potrzebne zakwasy,...

Dodane przez: Karioka

Aromatyczny rosół na skrzydełkach

Rosół odżywczy i rozgrzewający.Doskonały...

barszcz biały na maslance

Dodane przez: teresa-kr

Biały barszcz na maślance

To prosta i tradycyjna zupa ,przepis...

Zakwas na barszcz

Dodane przez: Paulina Nosek

Świąteczny zakwas na czerwony barszcz

Z kuchennego pamiętnika Babci.....

image-0lrqkyg

Dodane przez: dubielek11

Barszcz biały gotowany na żeberkach

Barszcz to moja ulubiona zupa,...

Buraczki kiszone na barszcz

Dodane przez: anemon

Buraczki kiszone na barszcz

W przygotowaniach do Świąt warto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE