Bulionetka warzywna domowa

  • wyświetlono: 7864 |
  • dodany do książki kucharskiej: 36 |
  • polecenia: 6

Używacie kostek warzywnych? Od teraz już nie musicie! :) zastąpi je domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołku" ze szklanki :) można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu).

MałaMi

Składniki

1 kg marchewki
300 g pietruszki
1 seler (korzeń)
2 duże cebule
5 dużych ząbków czosnku
nać z 1 selera
4-5 gałązek świeżego lubczyku (koniecznie świeże zioło!)
230-250 g soli (najlepiej kamiennej)
4-5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
4-5 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania przepisu:

Bulionetka warzywna domowa

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce (ja starłam na grubych oczkach, ale najlepiej to zrobić na drobnych, żeby warzywa puściły więcej soku). Cebule i czosnek siekamy. Warzywa mieszamy z całą solą, aby puściły sok (odstawiamy na 1-2 godziny). Świeży lubczyk (gałązki z liśćmi, bez grubych łodyg) i nać selera płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy (nie musi być drobno, potem wszystko będzie miksowane) i dokładamy do warzyw. Dodajemy przyprawy, mieszamy i przesmażamy w garnku z rozgrzanym olejem rzepakowym. Całość dusimy około 40-45 minut, często mieszając. Jeśli warzywa zaczną przywierać można podlać odrobiną oleju lub ciepłą wodą (nie za dużo). Studzimy, miksujemy (wraz z przyprawami) na gładką i nakładamy do plastikowych pojemników z zamknięciem. Zamrażamy.

Porady

Na 1 Litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie!
Bulionetkę można też przechowywać w lodówce (tak do 2 tygodni), ale mimo zamrożenia (tą formę polecam) zachowuje konsystencję, do nabierania łyżką jak masło. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości soli (mniej więcej jest jej tyle, ile w kostkach ze sklepu). Mniej posoloną (bo można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do kostek lodu - wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę.
Przepis inspirowany znalezionym u Olgi Smile(zmodyfikowany pod stan posiadania).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodylubczykmarchewkaselerbulion warzywnybulionpietruszkaPrzetworyprzyprawado zupybulionetkabaza do zup

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe Warzywko

Dodane przez: gotowanietoproste

Domowe Warzywko

Takie domowe warzywko przygotowałam...

domowa jarzynka

Dodane przez: doris_donia

domowa jarzynka

domowa wegeta świetnie zastępuje...

pyszna i bez konserwantów

Dodane przez: beciiaaa

Domowa konserwa

Przepis dostałam od teściowej....

Ketchup z pomidorów

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Domowy ketchup z pomidorów

Smak domowego ketchupu nie równa...

Sałatka warzywna w zalewie.

Dodane przez: weronika63

Sałatka warzywna w zalewie

Sałatka warzywna w zalewie z oliwy,...

Domowy ketchup

Dodane przez: AnetaSłużałek

Domowy ketchup

Nie ma to jak domowy ketchup

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE