REKLAMA
Używacie kostek warzywnych? Od teraz już nie musicie! :) zastąpi je domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołku" ze szklanki :) można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu).
(średnia 4.96 z 193 głosów)
Porady
Na 1 Litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulionetkę można też przechowywać w lodówce (tak do 2 tygodni), ale mimo zamrożenia (tą formę polecam) zachowuje konsystencję, do nabierania łyżką jak masło. Dzieje się tak za sprawą dużej ilości soli (mniej więcej jest jej tyle, ile w kostkach ze sklepu). Mniej posoloną (bo można zrobić całkiem bez soli) polecam przechowywać w pojemnikach do kostek lodu - wtedy można wyjąć pojedynczą kostkę. Przepis inspirowany znalezionym u Olgi Smile(zmodyfikowany pod stan posiadania).
Uwielbiam młode warzywa. W lato, gdy jest ich największy wybór szukam sposobów, by przechować ten smak na później i cieszyć się nim zimową porą. Jednym z tych sposobów są domowe kostki bulionowe. Kostka bulionowa nadaje potrawom aromat oraz pozwala zaoszczędzić czas w trakcie gotowania. Jednak te sklepowe to "bogactwo" sztucznych polepszaczy smaku. Na szczęście kostkę bulionową możemy zrobić sami w domu. Warto poświęcić czas na jej przygotowanie, gdyż uzyskamy zdrową podstawę do zup i sosów. Takie domowe kostki w 100% składają się z naturalnych składników, dzięki czemu naturalnie wzbogacają smak zup i sosów.
Bulionetka to przyprawa do zup i sosów, ale przygotowana w domowy sposób, bez chemii. Jeżeli ktoś używa kostek rosołowych, proponuję przygotować taki naturalny i o wiele zdrowszy zamiennik. Szczególnie polecam zrobić zapas w okresie letnim, kiedy warzywa są najlepsze.
Zabierałam się za nią już jesienią tamtego roku... ale zeszło do lata. Zawsze coś stanęło na drodze, później najzwyczajniej zapomniałam. Tak przygotowana kostka doskonale sprawdzi się jeśli chcemy ugotować zupkę, lub zrobić pyszny sos.
Owsianka w zupełnie nowym wydaniu. Wersja na słono - z warzywami i dodatkiem sadzonego jajka stanowi wartościowy posiłek i smakuje naprawdę wybornie. Polecam!
Nietuzinkowa zupa warzywna z przyjemnym aromatem suszonych pomidorów i zapiekaną wkładką z gotowanych ziemniaków, żółtego sera i maku.
Komentarze