Pieczone pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiszoną kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać),wrzucić do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do kapusty,całość zalać wodą
2.wrzucić listki i ziele,gotować do miękkości ok.40 min.do 1 godz.w razie potrzeby dolać wrzącej wody.Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie lub do brytfanny.
3.zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na cienkie plasterki pieczarki,
4.smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek,przyprawić solą i pieprzem,następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę,całość dokładnie wymieszać.
Dusić ok.30 min.co jakiś czas mieszając,żeby nam się farsz nie przypalił.
Na koniec doprawić,solą i pieprzem do smaku.
Farsz odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę przesiać do miski,wsypać cukier i sól,wymieszać,wrzucić posiekane na mniejsze kawałki masło lub margarynę,wbić jajka,oraz wlać wymieszaną z pokruszonymi drożdżami śmietanę,
5.całość wyrobić ręką lub mikserem,na jednolite ciasto odchodzące od misy miksera i od ręki.
6.Gotowe ciasto przełożyć na folie spożywczą,zawinąć i wrzucić do lodówki na 1 godz.przez ten czas podrośnie.
7.Po godz.wyjąć ciasto z lodówki,podzielić na pół i rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie,lub macie silikonowej,najlepiej rozwałkować na grubość 2-4 mm(musicie wyczuć waszą grubość),wyciąć kubkiem krążki,u mnie średnicy 10 cm,
8.każdy krążek jeszcze raz delikatnie rozwałkować góra-dół i na boki,nałożyć sporą łyżkę farszu i zlepić górę palcami.
9.Gotowe pierożki odkładać na blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i przygotować kolejną turę pierogów na drugą blaszkę,w między czasie włączyć piekarnik,ustawić temp.na 180 C,posmarować pierogi rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem lub czarnuszką,
10.wstawić pierwszą blaszkę do piekarnika,piec ok.20 min.do zrumienienia.
Porady
Z tego ciasta można przygotować np.paszteciki wigilijne.
Komentarze