Marynowane grzyby

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

W tym roku wysyp grzybów jest wręcz nieziemski! Mam już mrożone, mam suszone, robiłam sosy, zupy, zupy kremy, dodatki do makaronu, ale marynowane dopiero robię teraz kiedy już wszystko co mogłam z grzybami zrobiłam.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Grzyby leśne - około 0,5 - 1 kg, 20 ml octu spirytusowego 10%, 0,5 l wody, liście laurowe, 1 marchew, pieprz ziarnisty, gorczyca, 1 duża cebula, ziele angielskie, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane grzyby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grzyby 1. Do marynowania najlepsze są maślaki , podgrzybki i borowiki. Świetnie sprawdzą się grzyby małe ponieważ ładniej wyglądają i szybciej się zamarynują.
  • obgotoywanie 2. Grzyby należy porządnie oczyścić ze wszelkich zanieczyszczeń tj liście, ziemia, igliwie itp. Po oczyszczeniu grzyby myjemy pod bieżącą wodą, ale krótko a następnie wrzucamy na osolony wrzątek na około 7 minut. Ja dodaję jeszcze odrobinę octu (około 1 łyżkę na 1 litr wody) albo łyżeczkę kwasku cytrynowego. Dzięki temu grzyby nie stracą ewentualnego koloru podczas obgotowywania.
    Po obgotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na durszlak gdzie intensywnie spłukujemy z grzybów osad, pianę...które mogą pojawić się podczas gotowania. Płuczemy zimną wodą! Tym samym hartujemy grzyby.
  • marynata 3. W czasie kiedy grzyby nam się obgotowują przygotowujemy marynatę. Do wody dodajemy ocet i przyprawy - pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól i trochę gorczycy. Ilości poszczególnych ziół dodajemy według uznania.
  • grzybki marynowane 4. Cebulę kroimy na talarki, marchew również. Nie każdy lubi marchew w marynowanych grzybach więc nie trzeba jej dodawać, my bardzo lubimy chrupką kwaśnawą marchewkę z zalewy więc dodaję ją zawsze. Na dno wyparzonych słoiczków wsypuję około 0,5 łyżeczki gorczycy, układam krążki cebuli, dodaję kilka plastrów marchwi i wykładam słoik grzybami. Na wierzch znów trochę cebuli i marchwi. Następnie gorącą (wrzącą zalewą) wypełniam słoiczek, wycieram brzegi do sucha i również dobrze osuszoną nakrętką zamykam słoik.
  • 5. Niektórzy tak przygotowane słoiczki poddają pasteryzacji. Moja mama np robi to trzykrotnie. Ja nie pasteryzuję grzybów. Zamykam słoik z wrzącą zalewą octową i odwracam słoik do góry denkiem. Grzyby po trzykrotnej pasteryzacji są bardzo "ciapkowate" ale lżejstrawne. Bez pasteryzacji grzyby są nie mniej smaczne ale ich konsystencja jest dużo estetyczniejsza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Maślak Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować