Grzyby marynowane

  • wyświetlono: 1832 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam grzybobranie, zawsze staram się zabierać córkę, aby od małego poznawała jakie skarby daje nam natura w lesie.

Marta Ryżek-Kalkowska

Składniki

Leśne grzyby, najlepiej tego samego gatunku.

Przyprawy:
cebula,
ziarna gorczycy,
ziele angielskie,
liście laurowe,

Zalewa:
4 szklanki wody
1 łyża soli
1 szklanka octu 10%
1/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Grzyby marynowane

  • grzybki1. Leśne grzyby oczyszczamy z z mchu,igieł itp. Płuczemy dwa razy. Grzyby wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 15 min. Jeśli grzyby są duże to przekrój je. Następnie je odcedzamy.
  • przyprawy2. Do umytych słoiczków wkładamy przyprawy na przemian z grzybami. Cebule kroimy w plasterki lub półplasterki.
  • zalewa3. Zalewę octową zagotuj z kilkoma plastrami cebuli i zalej napełnione słoiki. Następnie zakręć i pasteryzuj ok 10 min. Odwróć do góry dnem do ostygnięcia.

Porady

Grzyby najlepiej jest marynować tego samego gatunku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaprawdziwkigrzybymaślakigrzyby marynowanegrzyby w occieprzetwory z grzybówczarne łebki

Komentarze

Podobne przepisy

image-0wrfu2k

Dodane przez: paolineczka

Marynowane grzyby po węgiersku

Marynowane grzyby z dodatkiem ostrej...

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Dodane przez: Reniutka

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej...

Grzyby marynowane

Dodane przez: Gregorhspeed

Grzyby marynowane

Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto...

image-0s08ytu

Dodane przez: Di bloguje

Grzyby marynowane (przepis uniwersalny)

Jest to przepis uniwersalny, który...

Grzyby marynowane

Dodane przez: czarrna

Grzyby marynowane

Obowiązkowa pozycja w sezonie grzybowym...

.

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Znalazłam cały koszyk grzybów w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE