Marynowane Grzyby

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Marynowane grzyby sprawdzą się na każdą okazję :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Do zagotowania grzybów:
    2 kg grzybów (np. podgrzybków);
    4 litry wody;
    Łyżka soli;
    Cebula.

    Zalewa:
    2/3 litra wody;
    1/3 litra octu 10%;
    łyżka stołowa cukru;
    pół łyżeczki soli;
    ziele angielskie,
    liść laurowy;

    Do słoików:
    Cebula;
    gorczyca biała.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane grzyby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Dokładnie oczyszczamy grzyby. Z maślaków zdejmujemy skórkę z kapelusza tak samo jak z nóżek każdego grzyba. Mniejsze pozostawiamy w całości, większe przekrajamy na pół lub na ćwiartki.
    2. Oczyszczone grzyby wrzucamy do osolonej wody. Można dodać cebulę. Dodaje się ją w całości. Jeżeli wśród gotujących się grzybów będziemy mieli trujące grzyby, to cebula zmieni kolor na ciemny. Grzyby gotujemy w zależności od ich rodzaju:
    a) kurki - 15 minut;
    b) maślaki - 20 minut;
    c) podgrzybki, prawdziwki - 25 minut.
    Jeżeli nie wiemy ile czasu gotować jakiś grzybów, to gotujemy minimum 20 minut. Nie sparzamy grzybów, jak to widziałem w niektórych przepisach. Gotowanie przez 3 czy 10 minut, to też za mało!!!
    3. Podczas gotowania grzybów przygotowujemy zalewę i szykujemy słoiki na weki.
    a) Zalewa:
    - wlewamy do garnka wodę 2/3 litra;
    - dodajemy 10-12 ziaren ziela angielskiego;
    - dodajemy 8-10 ziaren pieprzu;
    - dodajemy pół małej łyżeczki soli;
    - łyżkę stołową cukru;
    Całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 1/3 litra octu 10% i ponownie całość doprowadzamy do wrzenia.
    b) Słoiki na weki:
    - Do miski lub naczynia wlewamy wrzącą wodę. Zanurzamy w niej przygotowane słoiki i nakrętki. Trzymamy 15-20 minut. W tym czasie słoiki dobrze nam się wyparzą. Wyjmujemy wyparzone słoiki i kładziemy do góry dnem na czystej ściereczce żeby obciekły z wody.
    Ugotowane grzyby wyjmujemy na sitko, przelewamy zimną wodą i układamy także na ściereczce żeby spłynęła z nich woda.
    4. Do suchych słoików wkładamy:
    - na słoik 0,5 litra pół małej łyżeczki gorczycy;
    - na dno plasterek cebuli;
    - grzyby do 1/4 wysokości słoika, plaster cebuli, ponownie grzyby do 1/2 wysokości słoika, plaster cebuli i grzyby do 3/4 wysokości słoika, plaster cebuli. Powinna zostać wolna 1/4 część słoika. Można dodać także marchewkę pokrojoną w plastry.
    5. Zalewamy w słoiku grzyby wrzącą zalewą. W każdym słoiczku powinno znaleźć się kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i 1-2 listki laurowe.
    6. Pasteryzacja:
    Do garnka wlewamy wodę a na dnie kładziemy ściereczkę. Wstawiamy do garnka słoiki. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy 15-20 minut. Wystarczy i nie potrzeba dłużej, krócej - około 10 minut, to za mało.
    7. Wyjmujemy słoiki i ustawiamy do góry dnem. Kiedy ostygną, można odwrócić je.
    8. Jeżeli dodamy mniej octu a więcej wody a dodatkowo troszkę więcej cukru, to marynata będzie słabsza. Grzyby powinny być marynowane a nie zamoczone w wodzie z octem dlatego stosuję taką proporcję wody do octu i nie są ani za mocno ani za słabo umarynowane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować