Marynowane grzyby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Dokładnie oczyszczamy grzyby. Z maślaków zdejmujemy skórkę z kapelusza tak samo jak z nóżek każdego grzyba. Mniejsze pozostawiamy w całości, większe przekrajamy na pół lub na ćwiartki.
2. Oczyszczone grzyby wrzucamy do osolonej wody. Można dodać cebulę. Dodaje się ją w całości. Jeżeli wśród gotujących się grzybów będziemy mieli trujące grzyby, to cebula zmieni kolor na ciemny. Grzyby gotujemy w zależności od ich rodzaju:
a) kurki - 15 minut;
b) maślaki - 20 minut;
c) podgrzybki, prawdziwki - 25 minut.
Jeżeli nie wiemy ile czasu gotować jakiś grzybów, to gotujemy minimum 20 minut. Nie sparzamy grzybów, jak to widziałem w niektórych przepisach. Gotowanie przez 3 czy 10 minut, to też za mało!!!
3. Podczas gotowania grzybów przygotowujemy zalewę i szykujemy słoiki na weki.
a) Zalewa:
- wlewamy do garnka wodę 2/3 litra;
- dodajemy 10-12 ziaren ziela angielskiego;
- dodajemy 8-10 ziaren pieprzu;
- dodajemy pół małej łyżeczki soli;
- łyżkę stołową cukru;
Całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 1/3 litra octu 10% i ponownie całość doprowadzamy do wrzenia.
b) Słoiki na weki:
- Do miski lub naczynia wlewamy wrzącą wodę. Zanurzamy w niej przygotowane słoiki i nakrętki. Trzymamy 15-20 minut. W tym czasie słoiki dobrze nam się wyparzą. Wyjmujemy wyparzone słoiki i kładziemy do góry dnem na czystej ściereczce żeby obciekły z wody.
Ugotowane grzyby wyjmujemy na sitko, przelewamy zimną wodą i układamy także na ściereczce żeby spłynęła z nich woda.
4. Do suchych słoików wkładamy:
- na słoik 0,5 litra pół małej łyżeczki gorczycy;
- na dno plasterek cebuli;
- grzyby do 1/4 wysokości słoika, plaster cebuli, ponownie grzyby do 1/2 wysokości słoika, plaster cebuli i grzyby do 3/4 wysokości słoika, plaster cebuli. Powinna zostać wolna 1/4 część słoika. Można dodać także marchewkę pokrojoną w plastry.
5. Zalewamy w słoiku grzyby wrzącą zalewą. W każdym słoiczku powinno znaleźć się kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i 1-2 listki laurowe.
6. Pasteryzacja:
Do garnka wlewamy wodę a na dnie kładziemy ściereczkę. Wstawiamy do garnka słoiki. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy 15-20 minut. Wystarczy i nie potrzeba dłużej, krócej - około 10 minut, to za mało.
7. Wyjmujemy słoiki i ustawiamy do góry dnem. Kiedy ostygną, można odwrócić je.
8. Jeżeli dodamy mniej octu a więcej wody a dodatkowo troszkę więcej cukru, to marynata będzie słabsza. Grzyby powinny być marynowane a nie zamoczone w wodzie z octem dlatego stosuję taką proporcję wody do octu i nie są ani za mocno ani za słabo umarynowane.
Komentarze