Grzyby marynowane z cebulą

4.45 (169 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Marynowanie grzybów to temat rzeka. Co roku marynuję dość dużo grzybów, ale zazwyczaj wybieram proste i mało skomplikowane przepisy, w myśl zasady im prościej, tym smaczniej.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Grzyby - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki (najlepsze małe)
    Liście laurowe
    Ziarenka pieprzu
    Ziarenka ziela angielskiego
    Gorczyca
    Cebula
    Sól

    1 l wody
    0,5 szklanki octu
    3 łyżki cukru
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.45 (169 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Grzyby marynowane

Grzyby marynowane z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zdrowe grzyby przebieramy, dokładnie czyścimy, myjemy, odsączamy i kroimy na cząstki jednakowej wielkości. Grzyby wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy około 10 min., po czym grzyby wyjmujemy i odsączamy.
    Cebulę obieramy, kroimy w pióra, sparzamy wrzątkiem.
    Przygotowujemy zalewę z czystej wody, octu, soli i cukru, całość zagotowujemy.
  • 2. Do małego słoika na dno wkładamy po 4 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu, kilka ziarenek gorczycy i 1 listek laurowy. W przygotowanych słoikach układamy grzyby na przemian z cebulą. Grzyby zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.
    Słoje zakręcamy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą, (wody w garnku tyle, by sięgały do 3/4 wysokości słoja) - zagotowujemy przez 10 - 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować