Marynowanie grzybów to temat rzeka. Co roku marynuję dość dużo grzybów, ale zazwyczaj wybieram proste i mało skomplikowane przepisy, w myśl zasady im prościej, tym smaczniej.
1 min
Łatwy
Składniki:
Grzyby - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki (najlepsze małe)
Liście laurowe
Ziarenka pieprzu
Ziarenka ziela angielskiego
Gorczyca
Cebula
Sól
1 l wody
0,5 szklanki octu
3 łyżki cukru
1 łyżka soli
Grzyby marynowane z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zdrowe grzyby przebieramy, dokładnie czyścimy, myjemy, odsączamy i kroimy na cząstki jednakowej wielkości. Grzyby wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy około 10 min., po czym grzyby wyjmujemy i odsączamy.
Cebulę obieramy, kroimy w pióra, sparzamy wrzątkiem.
Przygotowujemy zalewę z czystej wody, octu, soli i cukru, całość zagotowujemy.
2.Do małego słoika na dno wkładamy po 4 ziela angielskie, 2 ziarenka pieprzu, kilka ziarenek gorczycy i 1 listek laurowy. W przygotowanych słoikach układamy grzyby na przemian z cebulą. Grzyby zalewamy gorącą marynatą octową i dobrze zamykamy.
Słoje zakręcamy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą, (wody w garnku tyle, by sięgały do 3/4 wysokości słoja) - zagotowujemy przez 10 - 15 min.
Komentarze