Tradycyjne grzyby marynowane

  • wyświetlono: 9454 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tradycja to podstawa. Tak przygotowała grzyby moja babcia, moja mama, teraz przygotowuję je i ja. Grzybki nadają się na różne przyjęcia,do mięs, czy sałatek

uuuuuunazwy-1

Składniki

1 kg świeżych grzybów leśnych

Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
2 liście laurowe
4 ziela angielskie

gorczyca

Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjne grzyby marynowane

  • 1. Grzyby delikatnie oczyść.
  • 2. Składniki zalewy włóż do garna i zagotuj.
  • 3. Do wcześniej wyparzonych słoików wsyp po 1/2 - 1 łyżeczce gorczycy. Włóż całe bądź pokrojone na mniejsze kawałki grzyby.
    Zalej gorącą zalewą.
  • 4. Słoiki mocno zakręc i odwróć dnem do góry na ok 15-20 min

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylagrzybymarynowane grzybygrzyby leśnieprzetwory z grzybówgrzyby na zimęgrzyby w słoiku

Komentarze

Podobne przepisy

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Dodane przez: Reniutka

Marynowane grzyby słodko-kwaśne

Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej...

image-0wrfu2k

Dodane przez: paolineczka

Marynowane grzyby po węgiersku

Marynowane grzyby z dodatkiem ostrej...

Grzyby na ostro

Dodane przez: agazlotko

Marynowane grzyby na ostro

Sezon grzybobrania w pełni. Przepis...

Grzyby marynowane

Dodane przez: czarrna

Grzyby marynowane

Obowiązkowa pozycja w sezonie grzybowym...

Grzyby marynowane

Dodane przez: Gregorhspeed

Grzyby marynowane

Dopóki sezon grzybowy trwa ,warto...

.

Dodane przez: Anitka0804

Grzyby marynowane

Znalazłam cały koszyk grzybów w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE