Minimalna ilość składników, niewielki nakład pracy....zupa szybka do przygotowania nawet kiedy wracasz zmęczona po pracy i kuchnia jest ostatnim miejscem w któym chciałabyś się właśnie znaleźć :)
40 min
Składniki:
5 średnich ziemniaków, 1 cały kalafior, około 1 litr wywaru mięsno-warzywnego (rosołu) ewentualnie 1 litr wody z rozpuszczoną kostką rosołową - ale nie ma jak prawdziwy rosołek :), przyprawy - sól, pieprz, ziarenka smaku, 1 łyżka mielonego kminku i przyprawa w płynie typu Maggi.
Zupa krem ziemniaczano-kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakładam, że wywar mięsno-warzywny czytaj rosół jest już gotowy, można wykorzystać np. resztę rosołu z niedzielnego obiadu :). Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę - nie musi być równa, będziemy miksować :) Kalafiora rozdrabniamy na mniejsze różyczki, płuczemy i kiedy ziemniaki "dochodzą" wrzucamy je do gotowania a gotujemy naprawdę niedługo, nie chcemy ich rozgotować a jedynie zmiękczyć, rozgotowane tracą swój smak. Po ugotowaniu nie odcedzamy z wody ale przekładamy porcjami do blendera. Jeśli blendowana masa jest zbyt gęsta dolewamy wody z gotowania lub czajnika. Naszą zmiksowana "papkę" przelewamy do garnka a następnie dolewamy około 1 litra naszego wywaru/rosołu
2.Krem należy zamieszać - sami musimy ocenić jaka konsystencja będzie nam odpowiadać. Jeśli krem jest w/g nas zbyt gęsty dolewamy jeszcze rosołu lub wody. Teraz kolej na przyprawy :) Dodaję sól, pieprz świeżo mielony, maggi, ziarenka smaku około 1 łyżeczkę i około 1 łyżeczki mielonego kminku. Nada on wyraźniejszego smaku zupie. Całość mieszamy. Do dekoracji możemy odłożyć kilka ugotowanych różyczek kalafiora, kopru...Podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Zupa pyszna!
Komentarze