Krem szczawiowy z łopatką wieprzową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zupa szczawiowa kojarzy mi się nieodmiennie z dzieciństwem. Jej kwaskowaty smak nieco przypomina żurek ale jest świeższy i bardziej wyrazisty. Do tego cieszy wiosenną zielenią.
Doskonała z jajkiem i domowymi grzankami.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • łyżka masła
    łyżka oliwy
    por
    2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    500g łopatki wieprzowej
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    średniej wielkości seler
    5 sporych garści szczawiu
    3 ziemniaki
    sól, czarny pieprz, świeży tymianek

    do podania:
    jajka na twardo
    grzanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Krem szczawiowy z łopatką wieprzową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy i szklimy na nim posiekaną cebulę, por i czosnek. Łopatkę dzielimy na duże kawałki. Dodajemy do garnka i zalewamy około 1,5 wody. Gotujemy 45 minut po czym dodajemy obrane warzywa w całości: marchew, pietruszkę, seler pokrojony w ćwiartki, szczaw, ziemniaki i 2-3 gałązki świeżego tymianku. Gotujemy do miękkości warzyw.
    Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    Wyławiamy mięso i marchewki. Resztę warzyw miksujemy z wywarem. Doprawiamy do smaku.
    Podawać z poszarpaną łopatką, jajkiem ugotowanym na twardo i domowymi grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować