MAKARON Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ W SOSIE

4.49 (202 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki makaron z łopatką wieprzową i warzywami. :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g makaronu,
    ciemny sos uniwersalny Łowicz,
    50 dag pieczarek,
    średnia papryka czerwona,
    40 dag łopatki wieprzowej,
    średnia marchewka,
    mała cebula,
    łyżka oleju,
    sól,
    papryka ostra,
    papryka słodka,
    majeranek,
    odrobina wody,
    garść posiekanej natki pietruszki.
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Gulasz

Makaron z łopatką wieprzową w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso, marchewkę i paprykę kroję w drobną kostkę, pieczarki w ćwiartki (chyba, że są wielkie - to nieco drobniej), cebulę siekam.
    Na oleju podsmażam łopatkę z cebulą i dodatkiem przypraw - soli, papryk i majeranku.
    Kiedy mięso się zarumieni dodaję paprykę i marchewkę, po chwili wrzucam pieczarki. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek.
    Następnie wlewam sos (dodaję odrobinę wody do słoika, mieszam i również wlewam na patelnię).
    Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż mięso będzie miękkie).
    W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Makaron Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować