Zupa krem cebulowa z grzankami

4.47 (199 ocen)

  • 30 min

Prosta w przygotowaniu, sycąca zupa idealna po jesiennych spacerach.

  • 30 min

Składniki:

  • + 1,5l bulionu warzywnego
    + 3 duże cebule
    + 1 marchewka z bulionu
    + 100ml śmietany 18%
    + 3 serki topione w trójkącikach
    + 2 łyżki masła
    + oregano
    + sól i pieprz
    + chlebek na grzanki
Wystaw ocenę:

4.47 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Krem

Zupa krem cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy na drobne kawałki, na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę na patelnię i szklimy do momentu, aż zacznie się rumienić. Przesypujemy cebulę do blendera, dodajemy ugotowaną marchewkę i miksujemy na jednolitą masę.
  • 2. W garnku gotujemy bulion na włoszczyźnie (w uproszczonej wersji można też użyć kostek rosołowych). Wyciągamy warzywa, wlewamy zblendowaną cebulę i gotujemy na wolnym ogniu.
  • 3. W szklance ucieramy serki topione wraz ze śmietaną. Dolewamy bulionu i mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki do naszej zupy energicznie mieszając. Doprawiamy wszystko szczyptą oregano, solą i pieprzem wg uznania.
  • 4. Kroimy kromki chleba w kosteczkę, na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy je tak, aby były chrupkie i złociste. Na koniec posypujemy nimi zupę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Notka redakcyjna

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować