Zupa krem cebulowa z grzankami

4.47 (199 ocen)

  • 30 min

Prosta w przygotowaniu, sycąca zupa idealna po jesiennych spacerach.

  • 30 min

Składniki:

  • + 1,5l bulionu warzywnego
    + 3 duże cebule
    + 1 marchewka z bulionu
    + 100ml śmietany 18%
    + 3 serki topione w trójkącikach
    + 2 łyżki masła
    + oregano
    + sól i pieprz
    + chlebek na grzanki
Wystaw ocenę:

4.47 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Krem

Zupa krem cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy na drobne kawałki, na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę na patelnię i szklimy do momentu, aż zacznie się rumienić. Przesypujemy cebulę do blendera, dodajemy ugotowaną marchewkę i miksujemy na jednolitą masę.
  • 2. W garnku gotujemy bulion na włoszczyźnie (w uproszczonej wersji można też użyć kostek rosołowych). Wyciągamy warzywa, wlewamy zblendowaną cebulę i gotujemy na wolnym ogniu.
  • 3. W szklance ucieramy serki topione wraz ze śmietaną. Dolewamy bulionu i mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki do naszej zupy energicznie mieszając. Doprawiamy wszystko szczyptą oregano, solą i pieprzem wg uznania.
  • 4. Kroimy kromki chleba w kosteczkę, na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy je tak, aby były chrupkie i złociste. Na koniec posypujemy nimi zupę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować