Zupa krem cebulowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy na drobne kawałki, na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę na patelnię i szklimy do momentu, aż zacznie się rumienić. Przesypujemy cebulę do blendera, dodajemy ugotowaną marchewkę i miksujemy na jednolitą masę.
2.W garnku gotujemy bulion na włoszczyźnie (w uproszczonej wersji można też użyć kostek rosołowych). Wyciągamy warzywa, wlewamy zblendowaną cebulę i gotujemy na wolnym ogniu.
3.W szklance ucieramy serki topione wraz ze śmietaną. Dolewamy bulionu i mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki do naszej zupy energicznie mieszając. Doprawiamy wszystko szczyptą oregano, solą i pieprzem wg uznania.
4.Kroimy kromki chleba w kosteczkę, na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy je tak, aby były chrupkie i złociste. Na koniec posypujemy nimi zupę.
Komentarze