Krupnik z łopatką wieprzową

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Trochę inna, lecz równie smaczna propozycja na krupnik. Smaczne połączenie leśnych grzybów z mięsnym wywarem.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g łopatki wieprzowej
    2 liście laurowe
    1 l bulionu warzywnego
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 marchewki
    kilka kapeluszy suszonych grzybów
    100 g kaszy jęczmiennej perłowej
    4 ziemniaki
    1 łyżeczka masła klarowanego
    1 duża cebula
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krupnik z łopatką wieprzową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem, moczymy. Mięso myjemy i razem z obranymi marchewkami, zalewamy 1 l bulionu. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pół godziny.
    W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, grzyby odsączamy, kroimy w paski. Mięso wraz z marchewkami, wyjmujemy z garnka i studzimy.
    Mięsny wywar przecedzamy przez gazę. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę mięso, marchewki w talarki, ziemniaki, grzyby i opłukaną kaszę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy do zupy. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować