Barszcz szczawiowy

4.44 (202 ocen)

  • 60 min

Wiosna kojarzy mi się z rzodkiewkami, sałatą i obowiązkowo z barszczem szczawiowym ;) Liście rosnące w rowach, na łąkach…zwykłe niepozorne, a zupa z nich jest fantastyczna :) Z dodatkiem jajka tworzy wyjątkowo pachnące i smaczne danie. Polecam gorąco :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 3l zupy:

    1-2 średnie udka z kurczaka
    3 marchewki
    2 pietruszki
    duży plaster selera
    10 cm białej części pora
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
    liście laurowe
    garść szczypioru
    garść koperku
    garść natki pietruszki
    400-500 g świeżego szczawiu
    200 ml śmietany do zup
    1 jajo
    1 łyżka mąki (opcjonalnie)
    sól, pieprz

    jaja na twardo
    świeże pieczywo
Wystaw ocenę:

4.44 (202 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Barszcz szczawiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka wrzucamy do zimnej wody, gotujemy do miękkości, dodajemy marchewki, pietruszki, pora i selera, a także kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu czarnego i kilka liści laurowych. Kiedy wywar będzie gotowy, czyli mięso i warzywa miękkie, to wyciągamy z garnka zarówno udka, jak i włoszczyznę.
  • 2. Szczypior, koperek i natkę pietruszki siekamy i wrzucamy do zupy. Liście szczawiu płuczemy pod bieżącą wodą, siekamy i wrzucamy do zupy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i ponownie wrzucamy do zupy. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Jajko rozkłócamy, mieszamy ze śmietaną i mąką, zahartowujemy kilkoma łyżkami zupy. Dodajemy do zupy, zagotowujemy i gotowe.

Porady

Barszcz podajemy z jajkiem, świeżym koperkiem i pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować