CIACHO 3 BIT

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jakiś czas temu znalazłam w internecie ten przepis - ale trochę go zmodyfikowałam. Moim dzieciom bardzo smakuje - zresztą nie tylko im :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - herbatniki Petitki (opakowanie 10 sztuk): 6 sztuk
    - budyń śmietankowy: 2 sztuki
    - tabliczka czekolady: 2 sztuki
    - śnieżka w proszku: 1 sztuka
    - śmietana kremówka 36%: 1 sztuka
    - masło: 100 gramów
    - mleko: 0.75 litra
    - kajmak (może być z puszki): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciacho 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zaczynam od przygotowania kajmaku - jeśli robię go sama. W 1,5 szklance mleka rozpuszczam 1 szklankę cukru i cukier waniliowy 16g i gotuję aż płyn zgęstnieje przybierając karmelowy kolor co jakiś czas mieszając, żeby się masa nie przypaliła. Dodaję po ostudzeniu 100 g masła i miksuję. (Można użyć gotowego z puszki lub mleko słodzone skondensowane gotować w puszce około 2-3 godziny, a gdy wystygnie połączyć z masłem).
    Budyń ugotować, kiedy przestygnie dodać masło (pół kostki).
    Śmietanę ubić z łyżką cukru i śnieżką. Obie czekolady pokruszyć i stopić z odrobiną mleka na masę czekoladową.
  • 2. W prostokątnej formie układam warstwę herbatników na folii aluminiowej. Na herbatniki wylewam przestudzoną gęstą czekoladę. Następnie nakładam masę budyniową i znowu warstwę herbatników. Dalej kajmak, bitą śmietanę i znów herbatniki. Wierzch polewam resztą czekolady. Ostawiam do lodówki na około 45 - 60 minut. Po tym czasie można już kroić ciacha
  • 3. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować