1.Najpierw zaczynam od przygotowania kajmaku - jeśli robię go sama. W 1,5 szklance mleka rozpuszczam 1 szklankę cukru i cukier waniliowy 16g i gotuję aż płyn zgęstnieje przybierając karmelowy kolor co jakiś czas mieszając, żeby się masa nie przypaliła. Dodaję po ostudzeniu 100 g masła i miksuję. (Można użyć gotowego z puszki lub mleko słodzone skondensowane gotować w puszce około 2-3 godziny, a gdy wystygnie połączyć z masłem).
Budyń ugotować, kiedy przestygnie dodać masło (pół kostki).
Śmietanę ubić z łyżką cukru i śnieżką. Obie czekolady pokruszyć i stopić z odrobiną mleka na masę czekoladową.
2.W prostokątnej formie układam warstwę herbatników na folii aluminiowej. Na herbatniki wylewam przestudzoną gęstą czekoladę. Następnie nakładam masę budyniową i znowu warstwę herbatników. Dalej kajmak, bitą śmietanę i znów herbatniki. Wierzch polewam resztą czekolady. Ostawiam do lodówki na około 45 - 60 minut. Po tym czasie można już kroić ciacha
Komentarze