Rafaello - ciasto bez pieczenia

4.5 (177 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne ciasto na szybko.. :) Smakuje wyśmienicie i chce się go jeść.. i jeść.. i jeść..

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mleko 3,2 %: 0.5 litra
    - masło naturalne: 200 gramów
    - żółtka surowe: 2 sztuki
    - cukier biały: 0.75 szklanki
    - cukier wanilinowy: 1 opakowanie
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - wiórki kokosowe: 1 opakowanie
    - duża paczka herbatników ,,Petit Beurre'' (lub słonych krakersów "Lajkonika" (ok 80 sztuk)): 2 opakowania
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rafaello

Rafaello - ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem miksujemy. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem i na wrzące mleko wlewamy uzyskaną wcześniej masę jajeczną, mieszamy i gotujemy, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Następnie odkładamy do ostudzenia.
  • 2. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Na średniej wielkości blasze (30 x 25 cm) wykładamy warstwę herbatników i na nich rozkładamy 1/3 masy, następnie kolejną warstwę herbatników, znów 1/3 masy, warstwę herbatników i resztę masy. W zależności od wielkości blachy i ilości herbatników ciasto może mieć 3-4 warstwy.
  • rafaello 3. Wierzch ciasta można posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi i udekorować płatkami migdałowymi, orzeszkami, czekoladą i miętą. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) aby herbatniki odpowiednio zmiękły. Smacznego! :)
  • 4. Bardzo smaczna jest też wersja z ze słonymi krakersami (typu "Lajkonik"). Wydaje się, że słone ze słodkim nie pasuje, ale w tym przypadku jest odwrotnie. Słodki kokosowy krem wspaniale "przegryza się" ze słonymi krakersami. Warto wypróbować i dać podniebieniu odrobinę rozkoszy.. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować