ZUPA CEBULOWA - WERSJA NAJPROSTSZA

4.72 (243 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Podobno zupa ta pochodzi z Francji i była podstawowym posiłkiem chłopów - ze względu na cenę. Dziś podaje się ją na różne sposoby w restauracjach. Przepis, który podaję to najprostsza wersja jaką znam

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula: 6 sztuk
    - bulion cielęcy (kostka): 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - masło: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

4.72 (243 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa - wersja najprostsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Duże cebule obieramy z łupin, i kroimy w półplasterki. Dusimy je w garnku z pół kostką masła. Kiedy cebula ma złoto-brązowy kolor, wlewamy 3 szklanki wrzątku w którym rozrobiliśmy kostkę bulionu cielęcego (kostkę lub półtora). Gotujemy przez około 5-10 minut, a następnie miksujemy zupę blenderem (ja robię to bezpośrednio w garnku). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Trzeba pamiętać, że duszona cebula ma słodki smak.
  • 2. Zupę podajemy w bulionówkach z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Posypać można natką pietruszki.
    Zupa jest prosta, szybka i smaczna. Ja podałam ją na Komunii syna i wszystkim bardzo smakowała
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować