ZUPA CEBULOWA - WERSJA NAJPROSTSZA

4.76 (236 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Podobno zupa ta pochodzi z Francji i była podstawowym posiłkiem chłopów - ze względu na cenę. Dziś podaje się ją na różne sposoby w restauracjach. Przepis, który podaję to najprostsza wersja jaką znam

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula: 6 sztuk
    - bulion cielęcy (kostka): 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    - masło: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

4.76 (236 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa - wersja najprostsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Duże cebule obieramy z łupin, i kroimy w półplasterki. Dusimy je w garnku z pół kostką masła. Kiedy cebula ma złoto-brązowy kolor, wlewamy 3 szklanki wrzątku w którym rozrobiliśmy kostkę bulionu cielęcego (kostkę lub półtora). Gotujemy przez około 5-10 minut, a następnie miksujemy zupę blenderem (ja robię to bezpośrednio w garnku). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Trzeba pamiętać, że duszona cebula ma słodki smak.
  • 2. Zupę podajemy w bulionówkach z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Posypać można natką pietruszki.
    Zupa jest prosta, szybka i smaczna. Ja podałam ją na Komunii syna i wszystkim bardzo smakowała
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Notka redakcyjna

Spróbuj też prostego przepisu na zupę selerową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować