Wiosenny 3-BIT

  • wyświetlono: 768 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Jest to szpinakowa wersja popularnego ciasta 3-Bit. Cóż mogę napisać- tylko jedno-smakuje pysznie!!!! Ciasto polecam przygotować na Święta Wielkanocne, ale nie koniecznie. Swoją barwą jak najbardziej nawiązuje do wiosny, która mi zawsze kojarzy się z tymi świętami.

Jaga85
  • 30 porcje
  • 120min
  • Trudny

Składniki

Blaszka 24x36 cm
Ciasto szpinakowe:
• 5 jajek
• 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
• 1,5 szklanki mąki tortowej,
• 1 i ¼ szklanki mąki krupczatki,
• 1 szklanka oleju,
• 2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia,
• 220 gram cukru
Masa budyniowa:
- 1 kostka masła,
- 0,5 litry mleka,
- 1 budyń waniliowy,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki cukru,
- Alkohol do smaku (niekoniecznie, ale odrobina nie zaszkodzi:))

Dodatkowo:
- Herbatniki szkolone ( ok 45 sztuk),
- Puszka masy krówkowej (kajmak),
- Czekoladowe jajka do dekoracji –u mnie w kolorowej skorupce
Śmietanka:
• 0,5 litra śmietanki 30 %,
• 1 łyżka cukru pudru,
• 4 łyżeczki żelatyny,
• 1/3 szklanki wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Wiosenny 3-BIT

  • szpinak miksujemy z olejem1. CIASTO: Szpinak rozmrażamy. Po rozmrożeniu odsączamy go z nadmiaru płynu. Tak przygotowany miksujemy z olejem. Im drobniej zmiksujemy, tym otrzymana zielona barwa ciasta będzie ładniejsza.
  • jajka ubijamy z cukrem2. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier, po czym ubijamy je na puszystą masę.
  • przygotowujemy szpinakowe ciasto3. Do ubitej masy wsypujemy mąkę tortową, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy przygotowany szpinak z olejem. Całość ponownie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • wierzch ciasta ścinamy4. Otrzymane szpinakowe ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je ok 40 minut w 180°C.
    Po upieczeniu wyjmujemy je i studzimy. Z przestudzonego ścinamy delikatnie wierzch. Ścięte ciasto posłuży do wykończenia deseru.
  • przygotowujemy masę5. Z mleka, mąki, budyniu ,cukru i żółtek gotujemy budyń. Ugotowany studzimy.
    Następnie ucieramy masło. Do utartego dodajemy stopniowo zimny budyń. Do masy można dodać alkohol.
  • masę wykładamy na ciasto6. Tak przygotowaną masę budyniową wykładamy na upieczone szpinakowe ciasto.
  • wykładamy herbatniki i kajmak7. Na wyłożoną masę budyniową wykładamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy warstwę kajmaku. Kajmak przykrywamy herbatnikami.
  • na śmietankę ścieramy ciasto8. ŚMIETANKA: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier puder. Gdy ten połączy się ze śmietanką wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Śmietankę wylewany na herbatniki. Na jej wierzch ścieramy ścięte wcześniej szpinakowe ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do chłodu, by śmietanka zastygła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoszpinakWielkanocherbatnikikajmak3-bit
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-004wcng

Dodane przez: KuchniaPoli

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit to z jedno z prostszych...

Porcja mojego 3 bita

Dodane przez: Sylwia S

3 Bit

Szybki i przepyszny deser do kawy

ciasto 3 bit

Dodane przez: babka w formie

ciasto 3 bit

Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Świąteczny 3 bit

Tradycyjnych ciast na święta Wielkiej...

Ciasto 3 bit

Dodane przez: alba blox

Ciasto 3 bit

Ciasto 3 bit wykonane na kakaowych...

image-01daolr

Dodane przez: monia1831

Ciasto 3 bit inaczej

Ciasto 3 bit jest znane każdemu,...