3 Bit

4.5 (184 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia, które najlepiej jest zrobić dzień wcześniej i schłodzić w lodówce przed podaniem.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże opakowania herbatników petit beurre (500 gram)
    1 puszka masy kajmakowej (ja użyłam masę kukułka)
    500 ml śmietany kremówki 30%
    2 śmietan fixy
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    250 g masła lub margaryny
    80 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy obie mąki i żółtka i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń i gotujemy cały czas mieszając, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło lub margarynę ucieramy i dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno.

    W wyłożonej pergaminem blaszce układamy warstwę herbatników, na to wykładamy masę kajmakową, na masie kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i równo rozprowadzamy. Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników,na herbatniki wykładamy bitą śmietanę.

    Na wierzch ciasta ścieramy czekoladę.

    Ciasto podajemy dobrze schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować