Wspaniale, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto drozdzowe, ktore nie wymaga wyrabiania, stad tez jego nazwa;) Efekt gwarantowany, wszystkim wychodzi smakowite. Mozna je przygotowac ze wszystkimi sezonowymi owocami.
Ciasto drożdżowe "samo się robi" z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce rozpuscic drozdze w mleku, a nastepnie dodac cukier, make i wymieszac. Dodac szczypte soli, jajka i roztopione maslo. Dokladnie wymieszac (najlepiej drewniana lyzka). Ciasta nie trzeba dlugo wyrabiac stad tez jego nazwa;) wystarczy energicznie wymieszac przez ok. 3 min.
2.Ciasto przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia (musi podwoic objetosc) ok. 1-1,5 godz.
3.W miedzyczasie umyc i przekroic na polowki/cwiartki truskawki.
4.Przygotowac kruszonke zagniatajac w rekach maslo, cukier i make.
5.Wyrosniete ciasto przylozyc do blaszki wyscielonej papierem i odczekac ok. 10 min. , w miedzyczasie nagrzac piekarnik do 170°C. poukladac na ciescie truskawki (przecieciem do gory) i rozlozyc kruszonke.
6.Ciasto piec przez ok. 40-45 min. Gotowe posypac cukrem pudrem.
Komentarze