Leśny mech z malinami i jagodami

  • wyświetlono: 3181 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z lekko kwaskowymi owocami. Warstwa jogurtowa z dodatkiem orzeźwiających, zdrowych malin i jagód tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na lekki, owocowy deser na bazie jogurtu naturalnego. Bądźmy fit na wiosnę.

Ewelina Marcin
  • 14 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto szpinakowe:
450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
330g mąki pszennej
200g cukru
250ml oleju
4 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa jogurtowo-owocowa:
800g gęstego jogurtu naturalnego
200g serka homogenizowanego waniliowego
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
6g ekstraktu naturalnego waniliowego
280g mrożonych malin
280g mrożonych jagód leśnych
1 galaretka krystaliczna

Dekoracja:
jagody i maliny do dekoracji
5 łyżek bitej śmietany do obsmarowania boków

Sposób przygotowania przepisu:

Leśny mech z malinami i jagodami

  • 1. Ciasto szpinakowe
    Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 3 części. Najcieńszą warstwę ciasta pokruszyć i zostawić na wierzch do posypania.
  • 2. Masa jogurtowo-owocowa:
    Galaretkę rozpuścić w 75ml wrzątku, pozostawić do wystygnięcia. Po tym czasie galaretkę wlać po równo do dwóch miseczek. Do jednej miseczki dodać rozmrożone maliny, a do drugiej rozmrożone jagody, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać 5 łyżek wody, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać.
    Jogurt wymieszać z serkiem, dodać cukier, naturalny ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Masę wlać w równych ilościach do miseczek z owocami i dokładnie wymieszać.
  • 3. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę jogurtowo-jagodową, przykryć drugim blatem szpinakowym, wylać masę jogurtowo- malinową i posypać rozkruszonym ciastem. Boki ciasta obsmarować bitą śmietaną i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować malinami i jagodami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastoszpinakurodzinylekkiemrożony szpinakjogurt naturalnyMalinyJagodyowocedo kawysmaczneszybkieimieninyna wiosnęwarzywoimprezeprzepis_miesiąca1000ciasto na wiosnęfit ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

LEŚNY MECH – NAJLEPSZE CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM, GALARETKĄ I GRANATEM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

LEŚNY MECH – CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM,...

Ciasto z dodatkiem szpinaku, który...

Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym, galaretkowym i jogurtowym

Dodane przez: Babcia Tereska

Ciasto "Leśny Mech" z kremem budyniowym,...

Bardzo znane ciasto a ja dopiero...

gotowe

Dodane przez: ziutula

ciasto szpinakowe "leśny mech" z bitą śmietaną...

ciasto jest wilgotne, smaczne,...

LEŚNY MECH Z TRUSKAWKAMI

Dodane przez: suzana

CIASTO LEŚNY MECH Z TRUSKAWKAMI

moja wersja popularnego ciasta...

LEŚNY MECH

Dodane przez: Ania_L

LEŚNY MECH

Popularne ciasto leśny mech, ale...

Leśny mech

Dodane przez: krys1a

Leśny mech z galaretką i truskawkami

Bardzo łatwe w wykonaniu ciasto.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE