REKLAMA

Leśny mech z malinami i jagodami

wyświetlono: 3649 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z lekko kwaskowymi owocami. Warstwa jogurtowa z dodatkiem orzeźwiających, zdrowych malin i jagód tworzy ze szpinakiem paletę barw i smaków. Ciasto jest świetnym pomysłem na lekki, owocowy deser na bazie jogurtu naturalnego. Bądźmy fit na wiosnę.

opublikowany: 22.04.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:
    450g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
    330g mąki pszennej
    200g cukru
    250ml oleju
    4 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa jogurtowo-owocowa:
    800g gęstego jogurtu naturalnego
    200g serka homogenizowanego waniliowego
    5 łyżek cukru pudru
    4 łyżki żelatyny
    6g ekstraktu naturalnego waniliowego
    280g mrożonych malin
    280g mrożonych jagód leśnych
    1 galaretka krystaliczna

    Dekoracja:
    jagody i maliny do dekoracji
    5 łyżek bitej śmietany do obsmarowania boków
Ocena:

(średnia 4.5 z 149 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szpinakowe
    Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zmiksować blenderem żeby jeszcze bardziej go rozdrobnić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 3 części. Najcieńszą warstwę ciasta pokruszyć i zostawić na wierzch do posypania.
  • 2. Masa jogurtowo-owocowa:
    Galaretkę rozpuścić w 75ml wrzątku, pozostawić do wystygnięcia. Po tym czasie galaretkę wlać po równo do dwóch miseczek. Do jednej miseczki dodać rozmrożone maliny, a do drugiej rozmrożone jagody, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Żelatynę zalać 5 łyżkami wody, wymieszać i odstawić do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać 5 łyżek wody, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać.
    Jogurt wymieszać z serkiem, dodać cukier, naturalny ekstrakt waniliowy, rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Masę wlać w równych ilościach do miseczek z owocami i dokładnie wymieszać.
  • 3. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę jogurtowo-jagodową, przykryć drugim blatem szpinakowym, wylać masę jogurtowo- malinową i posypać rozkruszonym ciastem. Boki ciasta obsmarować bitą śmietaną i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować malinami i jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ankad21 ankad21

Leśny mech z malinami

Popularne ciasto szpinakowe z malinami i puszystym kremem - iście wiosenny klimat.

kategoria: Ciasta leśny mech opublikowany: 25.03.2021 | wyświetlono: 7641 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE