PIKANTNA OLIWA

4.5 (171 ocen)

  • 10 min

Taka oliwa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Nie kupujcie gotowej, często sztucznie aromatyzowanej! Przygotujcie ją sami!

  • 10 min

Składniki:

  • ostra papryczka peperoncino (chili)- świeża lub suszona
    dobrej jakości oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pikantna oliwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • PAPRYCZKA PEPERONCINO 1. Papryczę umujcie, usunąć zielone łodyżki (ogonki). ). Ilość zależy upodobań i od tego jak ostra jest papryczka.
  • 2. Pokroić (z pestkamia!) na plasterki i włożyć do sterylnego słoiczka lub butelki.
  • 3. Zalać oliwą z oliwek i szczelnie zakręcić. Gotowa do spożycia już po 2 dniach, z czasem nabiera bardziej ostrego smaku.
  • 4. Uzupełniajcie poziom oliwy (po jej spożyciu) i od czasu do czasu zamieszajcie łyżeczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować