TORT SERCE “ CREAM TART”

  • wyświetlono: 978 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Wspaniały i oryginalny pomysł na tort z okazji zbliżającego się Dnia Matki lub Dnia Ojca.

Maria da leccarsi le dita
  • 8 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Na kruche ciasto:
340 g mąki
150 g cukry pudru
220 g masła
30 g gorzkiego kakao
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
szczypta soli

Na krem:
500 g seka maskarpone
350 ml śmietany kremówki
100 g cukru pudru

Dekoracja wg uznania:
truskwaki lub inne owoce np.maliny, jagody, porzeczki, brzoskwinie
kolorowe cukiereczki
listki mięty
kwiaty u mnie dzikiej róży
ciasteczka
czekoladki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

TORT SERCE “ CREAM TART”

  • 1. Przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na dwie częsci i schłodzić w lodówce przez min. 1 godz. (można przygotować dzień wcześniej).
  • 2. Przygotować szablon – serce. Na papierze do pieczenia lub dużej kartce narysować serce, a następnie wyciąć. Wielkość taka, żeby zmieściło się na dużej blaszce do pieczenia (tej oryginalnej z piekarnika).
  • TORT SERCE  “ CREAM TART”3. Przygotować 2 serca z ciasta (potrzebne są dwie blaszki lubub najpierw upiec jedno, a pózniej drugie).
    Jedną część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia (grubość ok. 0,5 cm), przełożyć papier z rozwałkowanym ciastem na blaszkę, a następnie przyłożyć szablon i delikatnie nożykiem wyciąć serce. Serce ponakłuwać widelcem. W ten sam sposób postąpić z drugą częścią ciasta.
    Serca piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 15-20 min. Wystudzić.
  • 4. Z ciasta, które pozostało powicinać i upiec małe ciasteczka. Część wykorzystacie do udekorowania tortu, a resztę zjecie ;)
  • 5. Przygotować krem. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek maskarpone utrzeć z cukrem pudrem za pomocą miksera, a następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać szpatułką.
    Przełożyć do worka cukierniczeko z okrągłą koncówko o średnicy ok. 18.
  • TORT SERCE  “ CREAM TART”6. Na talerzu ułożyć piersze serce i udekorować połową kremu. Teraz wg można poukładać małe kawałeczki owoców (u mnie tylko krem). Następnie przykryć drugim sercem i udekorować resztą kremu.
  • TORT SERCE  “ CREAM TART”7. Tort najlepiej schłodzić, a na parę godzin przed podanie udekorować wg uznania owocami, cukiereczkami, kwiatami, czekoladkami, ciasteczkami itd. Mogą pomóc Wam dzieci. Moje serce z okazji Dnia Matki pomogła udekorować mi moja 5 letnia córeczka Gaia ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortkruche ciastoCiasto z truskawkamiTort na Dzień Matkitarta z truskawkamitort owocowytort na Walentynkitort sercekrem z maskarponekruche ciasto z truskawkamioryginalny torttort na dzien ojca
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z sercem

Dodane przez: izaa_a

ucierane ciasto z sercem...

choć walentynek nie obchodzę to...

image-1pm5jho

Dodane przez: aga20101

Walentynkowe ciasto z sercem

Walentynki coraz bliżej! Jeśli...

TORT

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT

Tort z jasnym biszkoptem,przełożony...

Ciasto z sercem

Dodane przez: Patusia

Ciasto z sercem

By wykonać to ciasto musimy najpierw...

Serce

Dodane przez: JulkaTomeczek

Serce piernikowe

Pyszny korzenny piernik, przełożony...

Torcik serce jogurtowo truskawkowy

Dodane przez: beciiaaa

Torcik serce jogurtowo truskawkowy

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu...