Czym możemy zastąpić jajka? 1 SPOSÓB: jajka zastępujemy bananami. 1 jajko można zastąpić połówką (najlepiej dojrzałego) banana: banan jest idealnym zamiennikim jajka, ponieważ ma właściwości wiążące, ciasto dzięki niemu będzie wilgotne i miękke. Rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem banana i dodaj go do ciasta na początku przygotowania ciasta, w momencie kiedy dodałabyś jajka. Ten zamiennik jest idealny do robienia ciast lub muffinów. W tym przypadku można dodać do ciasta trochę mniej cukru (względem oryginalnego przepisu), ponieważ banan sam w sobie jest słodki. 2 SPOSÓB : do ciasta zamiast jajek dodajemy mąkę ziemniaczaną lub skrobie kukurydzianą. Jedno jajo można zastąpić 2 łyżkami stołowymi skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej. Zarówno mąka ziemniaczana, jak i skrobia kukurydziana pełnią funkcję wiążącą i zagęszczającą. W tym przypadku należy w cieście nieznaczne zwiększyć ilość płynnej części (mleka, wody, soku). Należy zastosować zasadę „na oko;)” dolewać stopniowo np. mleko dopóki nie uzyska się odpowiedniej konsystencji. 3 SPOSÓB : jajka zastępujemy jogurtem. Jajko można zastąpić połową kubeczka (około 60 g) jogurtu. Jest on doskonałym substytutem jaj, wśród wszystkich składników jest moim ulubionym, ponieważ sprawia, że ciasto jest miękkie i wilgotne, podobnie jak przy użyciu jajek. Ten zamiennik jest idealny do ciast, babeczek, kruchego ciasta, nie nadaje się jednak do kremów! Najlepiej użyć jogurtu naturalnego lub wybrać ulubiony smak jogurtu, w zależności od smaku twojego ciasta. Bardzo dobrze nadaje się również jogurt sojowy. 4 SPOSÓB : jajka zastępujemy mlekiem 1 jajko można zastąpić około 50 ml mleka. Jest ono również idealym zamiennikiem. Można użyć zarówno mleka roślinnego (sojowego), jak i pochodzenia zwierzęcego (krowie, kozie itd). Sztuczka polega na dodaniu pod koniec wyrabiania ciasta 1 łyżki octu jabłkowego ( w przypadku 50 ml mleka, gdy zastępujemy więcej jajek należy dodać go proporcjonalnie wiecej). Dzięki dodatku octu ciasto lepiej urośnie i będzie bardziej puszyste. Mleko jako zamienniki jest idealne do przygotowania np. słodkiej brioszki i ciast drożdzowych. Czym zastąpić jajka, aby uzyskać błyszczący efekt na upieczonym cieście? Należy lekko podgrzać mleko (około 100 ml) w rondlu z dodatkiem 1-2 łyżek brązowego cukru, tak przygotowanym słódkim mlekiem posmarować powierzchni wyłożonego do blaszki ciasta i upiec. Po upieczeniu ciasto będzie miało złoty kolor i będzie błyszcząc. Jeśli chcesz uzyskać jeszcze lepszy efekt posmaruj ciasto słódkim mlekiem powtórnie na 5 minut przed wyjęciem ciasta z piekarnika.