RISOTTO z ZIELONYMI SZPARAGAMI i KREWETKAMI

  • wyświetlono: 373 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne wiosenne risotto. Pomysł na elegancki obiad lub romantyczną kolację. Oryginalna nazwa RISOTTO con ASPARAGI e GAMBERETTI

Maria da leccarsi le dita
  • 3 porcje
  • 30min
  • Średni

Składniki

500 g ryżu do risotto (np. carnaroli lub arborio)
zielone szparagi (lość wg uznania)
200 g krewetek (świeżych lub mrożonych)
ok. 2 l bulionu warzywnego (marchew, seler, cebula)
100 ml białego wina
1 szalotka lub mała cebulka
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
natka pietruszki
sól
piprz

Sposób przygotowania przepisu:

RISOTTO z ZIELONYMI SZPARAGAMI i KREWETKAMI

  • RISOTTO z ZIELONYMI SZPARAGAMI i KREWETKAMI1. Szparagi dokładnie umyj i odłam twardą zdrewniałą cześć (wykorzystasz je do przygotowania bulionu). Odkrój główki, a resztę pokrój.
  • RISOTTO z ZIELONYMI SZPARAGAMI i KREWETKAMI2. Przygotuj bulion warzywny (twarde części szparagów,marchew, seler, cebula, sól).
  • RISOTTO z ZIELONYMI SZPARAGAMI i KREWETKAMI3. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek dodaj ząbek czosnku (w całości), łodygi z pietruszki, a następnie dodaj oczyszczone (z głów, pancerzyków i czarnej nitki wzdłuż) krewetki. Podsmaż przez 1 min, a następnie dodaj 50 ml białego wina poczekaj, aż alkohol odparuje ok. 1 min, podduś jeszcze przez minutę pod przykryciem, a następnie ściągnij z patelni, wyrzuć czosnek.
  • RISOTTO z ZIELONYMI SZPARAGAMI i KREWETKAMI4. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej ok. 5 łyżek oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną drobno szalotkę. Dodaj ryż i podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj wino i poczekaj aż odparuje alkohol (ok. 1 min). Jak tylko alkohol odparuje zacznij podlewać bulionem, po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszaj. Kiedy ryż wchłonni całkowicie jedną porcję bulionu, dodaj kolejną.
  • RISOTTO z ZIELONYMI SZPARAGAMI i KREWETKAMI5. Po ok. 5 min. dodaj pokrojone szparagami i gotuj podlewając ciągle bulionem, co chwilę mieszając przez następne 10 minut. Na ok. 5 min. przed końcem gotowania dodaj krewetki, główki szparag i dokończ gotowanie risotto.
    Gotowe risotto nie powinno być zbyt rzadkie ale też nie gęste (może pozostać ci trochę bulionu). Ryż musi być al dente.
  • RISOTTO z ZIELONYMI SZPARAGAMI i KREWETKAMI6. Patelnię zdejmij z ognia, dodaj kawałki zimnego masła i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką. Idealne risotto ma kremową konsystencję, a ruszając patelnią powinno tworzyć tzw.‘falę’. Dopraw solą i pieprzem, możesz posypać świeżo posiekaną natką natką z pietruszki i wymieszaj
    Pozostaw przykryte przez 2 minut, żeby "odpoczęło";)
    Podawaj z biały schłodzonym winem.
    Buon Appetito!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Szparagikuchnia włoskazielone szparagikrewetkirisottoRomantyczna kolacjarisotto ze szparagamiwłoskie risottorisotto z krewetkami

Komentarze

Podobne przepisy

Risotto ze szparagami i pieczarkami

Dodane przez: beetle

Risotto ze szparagami i pieczarkami

Risotto ze szparagami - wiosenna...

Risotto z białymi szparagami

Dodane przez: Iwona75

Risotto z białymi szparagami

Kremowe, aromatyczne risotto z...

Dodane przez: PolskaGotuje

Łosoś z zielonymi szparagami i bulgurem

Prosty ale bardzo efektowny sposób...

Risotto ze szparagami i kurczakiem

Dodane przez: Cukiereczek

Risotto ze szparagami i kurczakiem

To pomysł na wiosenny obiad w stylu...

Risotto ze szparagami i cukinią

Dodane przez: 2milutka

Risotto ze szparagami i cukinią

Gdy na straganach królują szparagi...

Risotto ze szparagami i grzybami

Dodane przez: czarrna

Risotto ze szparagami i grzybami

Wiosna i jesień w jednym daniu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE