PIZZA "SALAMINA" z SALAMI, PAPRYKĄ i PIECZARKAMI

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ta pyszna pizza z pewnością przpadnie Wam do gustu. Polecam szczególnie osobom, które lubią zdecydowane smaki.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
    0,5 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    ok. 300 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek

    NA SOS POMIDOROWY:
    passata pomidorowa lub pomidory z puszki bez skórki (pelati)
    oliwa z oliwek
    oregano
    sól


    DODATKOWO (1 pizzę)
    10 plastrów salami
    1/2 średniej najlepiej czerwonej papryki
    3 pieczarki pokrojone na cieńkie plasterki
    1/2 mozzarelli
    parę listków bazylii
    sól
    1 łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza "salamina" z salami, papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wykonaj ciasto.
    Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.(musi podwoić objętość)
    Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i uformuj kulki, podsyp blat mąką, ułóż kulki w odstępach i pozostaw (przykryte ściereczką) do wyrośnięcia na ok. 20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  • 2. Do wysokiego garnka wlej passatę, trochę oliwy do smaku, dopraw solą I oregano. Następnie gotujpo przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  • 3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃.
    Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw paprykę pokrojaną w bardzo cieniutkie plasterki, następnie pieczarki, salami i drobno pokrojoną mozzarrellę. Polej całość odrobiną oliwy z oliwek i dopraw solą (uwaga! salami jest dość słone).
    Włóż blachę z przygotowaną pizzą na środkową część piekarnika.
    Piecz przez ok.15-20 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.
    BUON APPETITO!!!

Porady

Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie sosu pomidorowego, zrób pizzę z passatą pomidorową bez wcześniejszego jej gotowania. Ja często tak robię i pizza wychodzi równie smaczna!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować