ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA- PRZEPIS NA CIASTO

  • wyświetlono: 34908 |
  • dodany do książki kucharskiej: 15 |
  • polecenia: 1

Czerwony, biały i zielony - kolory te symbolizują narodowe barwy Włoch, ale też kolory składników klasycznej włoskiej pizzy: czerwonych pomidorów, białego sera mozarella i zielonej bazylii.

Maria da leccarsi le dita
  • 100min

Składniki

(na 3 pizze o średnicy 32 cm)
0,5 kg mąki (najlepiej typ 0)
25 g świeżych drożdży
ok. 300 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

ORYGINALNA WŁOSKA PIZZA- PRZEPIS NA CIASTO

  • image-0ptg9pp1. Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw 
    na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

     
  • 2. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn 
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.
  • 3. Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdą część wyrabiaj na lekko opruszonym blacie, aż ciasto stanie się gładkie, uformuj kulki, 
    posyp mąką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min.
  • image-1p95ku44. Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.
    Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie 
    nakładaj składniki, których kombinacja ogranicza się jedynie do Twojej wyobraźni. 
  • image-01txk2i5. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃. 
    Włóż blachę z przygotowaną pizzą na dolną część piekarnika.
    Piecz przez 10 - 15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.

Porady

Tradycyjna włoska pizza swój niepowtarzalny smak zawdzięcza temu, iż jest pieczona w kamiennym piecu opalanym drewnem, tak więc nasza pizza nigdy nie będzie smakować tak samo.
Pomimo tego Włosi cenią sobie tą przygotowywaną w domu i bardzo często robią swoją "domową pizzę".

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatapizzaciasto na pizzękuchnia wloska
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pizza na grubym cieście

Dodane przez: PolskaGotuje

Pizza na grubym cieście

Zostało Wam trochę ciasta na racuchy...

Pizza na cieście francuskim

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Pizza na cieście francuskim

Pizza smaczna i szybka do przygotowania.

Pizza  na cienkim cieście

Dodane przez: Dzidziunia

Pizza na cienkim cieście

Pizze piekę już wiele lat, to moj...

Pizza na cieście francuskim

Dodane przez: joanna30

Pizza na cieście francuskim

Szybki sposób na pyszną kolację.

Lekka pizza na cieście francuskim

Dodane przez: EmciaPichci

Lekka pizza na cieście francuskim

Szybka, lekka, sycąca - genialna...

Pizza na cieście francuskim z szynką

Dodane przez: GoGo93

Pizza na cieście francuskim

Pyszna i szybka w wykonaniu pizza...