Na Święta Bożego Narodzenia robię różne słodkości. Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem . W odświętnej szacie zdobi również stół.
2 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
600 g mąki pszennej
200 g masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru
3 łyżki miodu lipowego
łyżka przyprawy do piernika
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
masła do wysmarowania formy lub papier do wyłożenia formy
1/2 l mleka
6 łyżek kaszy manny
250 g masła roślinnego
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
600 g powideł śliwkowych
150 g masła
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
Miodownik świąteczny - cicha noc - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce ok 2 godz.
Podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości foremki.
Pieczenie placków ok 20 min -- 180 stopni.
2.Na mleku ugotować kaszę. Masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru.
Stopniowo dodawać wystudzoną kaszkę i dobrze ucierać.
Dodać również sok z cytryny.
3.Składanie ciasta :
Pierwszy placek posmarować powidłami i na powidła wyłożyć połowę masy grysikowej.
Drugi placek posmarować od spodu powidłami i z wierzchu. Położyć na masie grysikowej i docisnąć do masy . Wyłożyć pozostały grysik.
Trzeci placek posmarować powidłami od spodu i docisnąć do masy.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i pozostawić tak na ok 2 dni.
4.Zrobić polewę do ciasta. W rondelku rozpuścić masło . Dodać cukier , wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać , aż do momentu połączenia się składników.
5.Wyjąć ciasto z folii i polać polewą czekoladową.
Udekorować wg uznania. Można zrobić np. rysunek lukrem ( białko wymieszane z cukrem pudrem ) .
Wesołych Świąt i smacznego.
Komentarze