Muffinki śnieżne kule

4.5 (197 ocen)

  • 3 godz.

Muffinki udekorowane w bardzo świąteczny sposób na wzór śnieżnych kul. Wykonanie nie jest łatwe. Szklana kula zrobiona jest z czystej żelatyny z odrobiną wody. W środek możemy włożyć zrobioną przez siebie dekorację z masy cukrowej lub marcepanu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • porcja na 10 sztuk
    śnieżne kule:
    2 opakowania żelatyny w płatkach (12 szt.)
    4 łyżki wody
    10 małych baloników
    1 łyżka oleju
    kawałek styropianu do wkładania baloników na patyczkach

    ciasto na muffinki:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    50 g miękkiego masła
    1/2 szklanki cukru
    1 duże jajko
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego

    lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki wody
    świąteczna posypka
    świąteczna dekoracja cukrowa lub sztuczna do włożenia do środka kul

Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Muffinki śnieżne kule - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. śnieżne kule:
    Baloniki nadmuchać do niewielkiej wielkości, tak by ich średnica nie była większa od średnicy muffinek. Zawiązać, umocować na patykach do szaszłyków. Dłonie delikatnie obtoczyć w oleju, posmarować nimi każdy balon (po to by potem żelatyna odeszła z baloników).
    Do rondelka wlać większą ilość wody, pojedynczy włożyć do niej płatki żelatyny. Zostawić do napęcznienia na ok. 15 minut. Wyjąć, odcisnąć, wlać 4 łyżki wody, lekko podgrzewając rozpuścić.
    Każdy balonik obtaczać w żelatynie, wbić w styropian na ok. 5-10 minut. Po tym czasie czynność obtaczania w żelatynie powtórzyć jeszcze 2 razy. Zostawić do zesztywnienia żelatyny na całą noc.
    Teraz najtrudniejsza czynność- wyjmowanie baloników. Przebijamy balonik przy wiązaniu i szybko obcinamy nożyczkami tworząc "szklaną kulę". wyjmujemy balonik. Ewentualnie wygniecioną kulę można delikatnie naprostować (u mnie to nie całkiem się udało).
  • 2. muffinki:
    Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, jajko i jogurt, krótko zmiksować. Wyłożyć do 10 foremek na muffinki. Piec w metalowej formie na muffinki w piekarniku nagrzanym do 180C, przez ok. 25 minut. Ostudzić.
  • 3. lukier i składanie:
    Do cukru wlać 2 łyżki wody, rozetrzeć łyżką. Jeśli lukier okazałby się zbyt gęsty, można dodać jeszcze odrobinę wody.
    Gotowym lukrem polać ostudzone muffinki, od razu posypując posypką.
    Na środek polukrowanej muffinki ułożyć dowolną zabawkę lub dekorację cukrową, nakryć "szklaną kulą".
    Przechowywać w suchym miejscu.

Porady

Do środka szklanej kuli można włożyć niejadalną dekorację, tylko wtedy należy uprzedzić konsumentów ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować