MIODOWY SYROP z IMBIREM i CYTRYNĄ

4.48 (166 ocen)

  • 60 min

Imbir ma bardzo dużo właściości m.in. ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, działa rozkurczowo i przeciwobrzękowo,polepsza krążenie krwi i wiele innych. W formie syropu z dodatkiem miodu i cytryny jest naturalnym sposobem na i przeciw przeziębieniom.Bardzo smaczny, posmakuje również dzieciom.

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g świeżego imbiru
    500 ml wody
    2 cytryny
    400 g miodu akacjowego lub lipowego (płynnego)
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Syropy Napoje Herbaty Sok

Miodowy syrop z imbirem i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir obrać, pokroić w plasterki. Zalać wodą i gotowować pod przykryciem na wolnym ogniu przez przez ok. 30 min.
  • MIODOWY SYROP z IMBIREM i  CYTRYNĄ 2. Cytrynę obrać i pokroić na plasterki. Jeśli macie cytryny BIO (innych nie polecam!) można je dokładnie umyć i pokroić ze skórką). Cytrynę dodać do ugotowanego i gorącego wywaru z imbirem. Pozostawić na całą noc.
  • MIODOWY SYROP z IMBIREM i  CYTRYNĄ 3. Następnego dnia przecedzić (najlepiej przez gazę) i mocno wycisnąć wywar imbirowo-cytrynowy.
  • 4. Dodać miód, można delikatnie podgrzać, żeby składniki lepiej się połączyły.
  • 5. Przelać do butelki i pić codziennie po 2-3 łyżeczki lub jako dodatek do herbaty.

Porady

Przepis znalazlam u "Mniam" i zmodifikowalam go wedlug siebie;) Dziekuje za pomysl.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować