Quiche z cukinią i jej kwiatami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Witam wszystkich na portalu, po mojej długiej nieobecności. Zaczynam nadrabiać zaległości od tego wpisu i zapraszam wszystkich co mnie nie znają na mój profil gdzie znajdziecie moją włoską kuchnie! We Włoszech (gdzie mieszkam od 13 lat) sezon na cukinię i jej kwiaty w pełni, w Polsce pewnie już też niedługo się zacznie. Włosi kwiaty cukinii wykorzystują w kuchni na wiele sposobów. Ja polecam Wam ten pyszny kisz, czyli wytrawne ciasto. Idealne jako przekąska lub kompletne danie. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Polecam!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto brisée:
    200 g mąki
    130 g masła
    szczypta soli
    woda
     
    na farsz:
    2-3 małe cukinie
    około 10 kwiatów cukinii
    100 g ricotty lub serka kanapkowego typu Philadelfia
    50 ml słodkiej śmietany 35%
    10 filecików anchois
    2 małe jajka
    1 malutka szalotka lub cebula
    oliwa z oliwek
    sól
    pieprz
    świeża mięta lub pietruszka
     
    dodatkowo:
    sucha fasola, cieciorka, soja itp. (potrzebna w trakcie pieczenia)
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Quiche z cukinią i jej kwiatami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i kawałeczki masła, siekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą (w razie potrzeba dodaj odrobinę wody). Uformuj kulę, przykryj przeźroczystą folią i wstaw na min. 30 min do lodówki do schłodzenia. Okrogłą formę o średnicy ok. 28 cm wyściel papierem do pieczenia lub dokładnie wysmaruj masłem. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę, ponakłuwaj widelcem.
  • spod ciasta 2. Przykryj rozwalkowane ciasto papierem do pieczenia i wysyp fasolą. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz przez 15 min.
  • 3. W między czasie na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż pokrojoną drobno szalotkę, po 1 minucie dodaj cukinię pokrojoną w plasteki, dopraw solą i smaż przez ok. 5 min.. Ściągnij z patelni i osusz na papierowym ręczniku.
  • masa serowa 4. Przygotuj masę serowo­-jajeczną. W misce połącz jajka, ser, śmietankę, dopraw pieprze i odrobiną soli.
  • 5. Do tak przygotowanej masy dodaj podmażoną cukinię.
  • pospieczony spod ciasta 6. Wyciągnij z pieca podpieczone ciasto, ściągnij papier z fasolą. Ciasto posyp bułką tartą.
  • oczyszczone kwiaty cukinii 7. Teraz wylej masę jajeczną z cukinią i pozaginaj boki ciasta do środka. Włóż ponownie do piekarnika i pieczenie przez kolejne 20 - 30 min. w 180°C.
    Kwiaty cukinii delikatnie umyj pod bierzącą wodą, a następnie otwórz i oczyść środek (usuń słupki).
  • poukladaj kwiaty i fileciki anchois 8. Pod koniec pieczenia (ok. 5 min przed końcem pieczenia) poukładaj kwiaty cukini i fileciki anchois.
  • 9. Wyciągnij z pieca, poczekaj aż lekko przestygnie, posyp świeżą miętą lub pietruszką i podawaj. Pyszne również na zimno.
    Buon appetito!

Porady

Fasola w trakcie 1 fazy pieczenia ciasta służy temu, aby nasz spód się nie podnosił w trakcie pieczenia i jednolicie się upiekł.   Fileciki anchois można zastąpić około 50 g. Chudego wędzonego boczku, quiche będzie miał całkiem inny smak, ale będzie również smaczny. W tym przypadku boczek należy pokroić w drobną kosteczkę, a następnie podsmażyć razem z szalotka (pkt.3). Domowe ciasto brisee można zastąpić tym gotowym lub gotowym surowym ciastem francuskim (wtedy przygotowanie tego dania będzie banalnie proste i bardzo szybkie w przygotowaniu). W przypadku użycia ciasta francuskiego należy skrócić czas pieczenia zgodnie z informacją na opakowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować