Ciasto ”banane-czek” (bananowo-czekoladowe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Masło roztopić.. W misce utrzeć mikserem przestudzone masło, cukier i sól.
2.Gdy cukier się rozpuści , ciągle ucierając, dodawać kolejno jajka.
3.Dodać rozgniecione widelcem banany.
4.Teraz dodawać partiamo przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą mąkę. Ucierać przez ok. 1 min. do połączenia składników.
5.Odłożyć 1/3 ciasta i dodać do niego przesiane kakao, a następnie wymieszać.
6.Keksówki szczelnie wyłożyć papierem do pieczenia (zarówno dno jak i boki).
7.Do foremek wylać białe ciasto (po połowie do każdej blaszki), a następnie wzdłuż (na środku) białego ciasta wylać ciasto kakaowe (po połowie do każdej blaszki). Na koniec zrób zygzak widelcem lub patyczkiem. Ciasto powinno wypełnić ok. ¾ objętości blaszki.
8.Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika (170 °C) i piec przez około 1 godzinę do zarumienienia i czystego patyczka. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 15 minut, po czym wyjąć i ostudzić na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Buon Appetito!
Porady
Banany najlepiej rozgnieć przed samym dodaniem do ciasta w ten sposób nie ściemnieją.
Komentarze