Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie

4.96 (206 ocen)

Domowy specyfik na przeziębienie lub środek wspierający odporność. Można go brać profilaktycznie pijąc 1 łyżkę dziennie lub dodając do herbaty. Syrop świetnie smakuje także jako dodatek do piwa.

Składniki:

  • 100 g świeżego imbiru
    3 szklanki wody
    2 cytryny
    1 szklanka miodu lipowego
Wystaw ocenę:

4.96 (206 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Syrop imbirowo-cytrynowy na miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir pokroić na plasterki, bez obierania i włożyć do garnka. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zagotowania trzymać na palniku 15 min. Zdjąć z ognia i dodać pokrojone w plastry cytryny. Należy je wcześniej wyparzyć i wyszorować. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Można zostawić na całą noc. Odcedzić płyn przez gazę i dobrze odcisnąć. Połączyć z miodem. Można wszystko delikatnie podgrzać, żeby się lepiej i szybciej wymieszało. Przelać do buteleczek. Smacznego i na zdrowie :)

Porady

Należy tylko pamiętać, że jeżeli dolewamy go do ciepłych napojów, to temperatura nie może przekroczyć 40*C. Miód wtedy straci swoje właściwości prozdrowotne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Imbir Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować