Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Muszę być szczera, to najlepsze i najbardziej kruche ciastka jakie kiedykolwiek upiekłam-po prostu petarda! Niezwykle kruche z zewnątrz i mięciutkie w środku. Dzięki temu, że dodałam do pieczenia sporą ilość naturalnego masła arachidowego (bez żadnych dodatków i soli) w ciasteczkach prócz słodyczy z czekolady wyraźnie jest wyczuwalna nutka orzeszków ziemnych. Ciastka są naprawdę pyszne, ale też dość słodkie, dlatego jedno czy dwa ciastka doskonale zaspokoją naszą chęć na coś słodkiego. Zapewniam was, że dzieci też za nimi szaleją:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na 20 dużych ciastek (średnica ok 10 cm)
    320 g mąki pszennej
    200 g masła orzechowego naturalnego (bez żadnych dodatków)
    160 g masła
    220 g cukru
    2 jajka L
    1 łyżka pasty waniliowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    160 g mlecznej czekolady (jeżeli wolisz mniej słodkie ciastka dodaj gorzką)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, następnie dodać do tego masło, masło orzechowe (i jedno i drugie masło powinno być w temperaturze pokojowej), jajka, pastę waniliową i cukier. Ciasto wyrobić mikserem , lub ręcznie, ma być dość miękkie i dużo rzadsze niż klasyczne kruche ciasto. Czekoladę posiekać i za pomocą łyżki wmieszać w ciasto. Ciasto wyłożyć łyżką na folię spożywczą. Nakładać łyżkami po kolei dług pasek ciasta, zawinąć je w folię i kilka razy rolując zrobić wałek o średnicy ok 5 cm. Ciasto odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę. Ja zrobiłam ciasto wieczorem i zostawiłam w lodówce na całą noc.
    Po tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C. Rulon z ciasta ciąć ostrym nożem na ok 1,5 cm plasterki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużej odległości, ponieważ ciastka podwajają swoją powierzchnię. Ja na blasze 60x60 piekłam na dwie tury. Ciastka piec przez 15 minut. Wyciągnięte z piekarnika zostawić do całkowitego ostygnięcia, ponieważ są bardzo kruche. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować