Sernik pieczony z serków homogenizowanych

4.13 (325 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miałam w domu zapas serków homogenizowanych, a zbliżała się data przydatności do spożycia, dlatego postanowiłam upiec z nich sernik. Sernik wyszedł kremowy i zwarty i mocno waniliowy, do tego prawie w ogóle nie opadł. Serdecznie polecam taki serniczek.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na masę serową:
    7 serków homogenizowanych waniliowych po 150 g każdy
    2/3 szklanki cukru
    2 budynie waniliowe
    100 g prawdziwego masła
    5 jajek L
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Na spód:
    200 g mąki
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka

    Na polewę:
    125 g masła
    8 łyżek cukru
    4 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    1/2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.13 (325 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik pieczony z serków homogenizowanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód.Mąkę przesiać do miski, dodać tłuszcz i posiekać wszystko razem, następnie dodać proszek do pieczenia, cukier i jaja i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na pół godziny. po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno kwadratowej foremki 25x25 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku aż leciutko się zarumieni. (Temperatura pieczenia 180 st, ok, 10-12 min)
  • 2. Masa serowa.Masło roztopić i ostudzić.Serki umieścić w misce dodać jajka i cukry i dokładnie rozmieszać wszystko trzepaczką, Do masy dodać budynie i ponownie wymieszać, na samym końcu masę wymieszać z roztopionym masłem. Masę serową wylać na podpieczony spód i piec w 170 st przez 60 minut. Kiedy sernik się upiecze zostawić go w piekarniku. Po 10 minutach można uchylić drzwiczki piekarnika i studzić sernik w piekarniku aż będzie całkowicie zimny.
  • 3. Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować