REKLAMA

Sernik pieczony z serków homogenizowanych

wyświetlono: 65373 | dodany do książki kucharskiej: 21 | polecenia: 0

Miałam w domu zapas serków homogenizowanych, a zbliżała się data przydatności do spożycia, dlatego postanowiłam upiec z nich sernik. Sernik wyszedł kremowy i zwarty i mocno waniliowy, do tego prawie w ogóle nie opadł. Serdecznie polecam taki serniczek.

opublikowany: 15.01.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Na masę serową:
    7 serków homogenizowanych waniliowych po 150 g każdy
    2/3 szklanki cukru
    2 budynie waniliowe
    100 g prawdziwego masła
    5 jajek L
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Na spód:
    200 g mąki
    100 g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 jajka

    Na polewę:
    125 g masła
    8 łyżek cukru
    4 łyżki kakao
    3 łyżki mleka
    1/2 łyżeczki żelatyny
Ocena:

(średnia 4.48 z 168 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Spód.Mąkę przesiać do miski, dodać tłuszcz i posiekać wszystko razem, następnie dodać proszek do pieczenia, cukier i jaja i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na pół godziny. po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i wylepić nim dno kwadratowej foremki 25x25 cm. Piec w rozgrzanym piekarniku aż leciutko się zarumieni. (Temperatura pieczenia 180 st, ok, 10-12 min)
  • 2. Masa serowa.Masło roztopić i ostudzić.Serki umieścić w misce dodać jajka i cukry i dokładnie rozmieszać wszystko trzepaczką, Do masy dodać budynie i ponownie wymieszać, na samym końcu masę wymieszać z roztopionym masłem. Masę serową wylać na podpieczony spód i piec w 170 st przez 60 minut. Kiedy sernik się upiecze zostawić go w piekarniku. Po 10 minutach można uchylić drzwiczki piekarnika i studzić sernik w piekarniku aż będzie całkowicie zimny.
  • 3. Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: gotowanietoproste gotowanietoproste

Sernik Z Serków Homogenizowanych

Taki sernik chociaż oszukany to smakuje cudownie. Spróbujcie i dajcie znać czy smakowało ;)

kategoria: Ciasta serniki ciastka opublikowany: 13.04.2018 | wyświetlono: 4822 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: karolkaaa karolkaaa

SERNIK NA ZIMNO Z SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH

Szybki deser, mało pracochłonny urzekający swoją lekkością i smakiem. Zawsze smakuje wyśmienicie!

kategoria: Desery opublikowany: 27.08.2015 | wyświetlono: 35572 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE