Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta sałatka to po prostu bomba witaminowa. Słony łosoś wędzony na zimno, jajka na twardo, delikatna w smaku roszponka, słodkie pomidory i papryka. Rewelacyjne połączenie smaków. Do tego pięknie wygląda, jest zdrowa i robi się ją błyskawicznie.
Sałata jest sycąca dlatego znakomicie nadaje się na drugie śniadanie lub na lekki obiad.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 220 g łososia wędzonego na zimno
    70 g roszponki
    4 jajka L
    10 pomidorków koktajlowych
    1/4 czerwonej papryki
    1/2 czerwonej cebuli
    1 łyżka posiekanego świeżego koperku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki soku z cytryny
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z roszponki z wędzonym łososiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo i obrać. Roszponkę przebrać, umyć i osuszyć. Jajka obrać i pokroić w ćwiartki. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki. Pomidorki umyć i przekroić na połówki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
    Na talerzu ułożyć roszponkę, na sałacie ułożyć pokrojone jajko, i cebulę następnie ułożyć paprykę i połówki pomidorków. Łososia pokroić na paseczki, następnie zwinąć w ruloniki, ułożyć pomiędzy warzywami i jajkami. Wszystko posypać koperkiem. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i przyprawami, skropić sałatę. Podawać od razu po dodaniu sosu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Łosoś wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować